HÖRBY. En medlem i Nattvandrarna i Hörby  blev nedslagen och rånad när han skulle påbörja ett av sina pass. Det upprör att en person som engagerar sig starkt behandlas så. – Det är skrämmande att man ger sig på någon som ställer upp på det här sättet, säger Mikael Olsson, ledare för Nattvandrarna i Hörby.

Det har varit en upptrappning av våld och otrygghet i samhället Hörby i Skåne. En anledning tros vara att byn har tagit emot en mycket stor andel så kallade ensamkommande män och ungdomar, vilket Samtiden tidigare har skrivit om. Konflikter med etniska förtecken har eskalerat till flera knivöverfall, och bland grupperingarna som slåss om knark och territorium i Hörby har afghaner och albaner pekats ut. Nattvandrarna har försökt att motverka otryggheten genom att envist fortsätta finnas ute på gatorna, prata med de unga som hänger ute och försöka bygga relationer med dem.

Mikael Olsson leder Nattvandrarna i Hörby och enligt honom känner de flesta i byn till medlemmen som blev nedslagen, en man i 40-årsåldern.

– Han var på väg till vår lokal och skulle bara hämta västen som vi bär när vi är ute. Det var strax innan klockan 23, säger Mikael Olsson till tidningen SKD.

Mycket engagerade
Mannen har varit med i Nattvandrarna länge, säkert över ett år, och är väldigt aktiv.
Både han och hans fru är mycket engagerade och syns ofta på Hörbys gator.

– Han brukar vara ute två dagar i veckan så de flesta vet vem han är.

Det var i torsdags kväll förra veckan som paret skulle påbörja sin kvällsvandring på byn. Medan maken gick för att hämta västarna i Nattvandrarnas lokal satt hans fru kvar i bilen. När mannen passerade fontänen vid Gamla torg blev han överfallen.

– De hoppade på honom och han fick en smäll i ryggen så att det svartnade så att han ramlade i fontänen, säger Mikael Olsson.

Gärningsmännen var ungdomar

Ungdomarna som överföll mannen ska sedan ha fortsatt med att råna Nattvandraren, som dock lyckades gömma undan telefonen så att han kunde ringa och slå larm efteråt. Händelsen är polisanmäld.

Mikael Olsson säger att han är upprörd över att förövarna gav sig på en engagerad och välkänd medlem i Nattvandrarna.

– Det är skrämmande att man ger sig på någon som ställer upp på det här sättet. Man blir väldigt irriterad och förbannad.

Se över rutinerna
Nattvandrarna i Hörby har sex aktiva medlemmar. Man har dock haft en del avhopp eftersom några som testat på några pass inte känt sig trygga när de varit ute på byn. 
Man går alltid två och två eller helst tre under ett pass. Efter överfallet kommer nu Nattvandrarna i Hörby att se över sina rutiner och diskutera hur man ska lägga upp vandringarna framöver.

Medlemmen som misshandlades och rånad är lite skärrad efter händelsen, men har inga planer på att sluta inom Nattvandrarna, enligt Mikael Olsson.

– Han sa att ”det här ska inte få knäcka mig”.