HÖRBY. Skåneorten Hörby har skakats av etniska gängstrider om knark och territorium. Kommunpolitikern Stefan Borg (SD) misstänker att våldsspiralen hänger ihop med att så många ensamkommande har placerats i kommunen. Med 22 HVB-hem kan Hörby ha Sverigerekord. 
Kommunpolitikern Stefan Borg (SD) har under lång tid begärt ut en komplett lista över HVB-hem i Hörby, då han har anat att antalet är stort.
Nu har han fått ut den.
– 22 stycken i lilla Hörby. Med 22 HVB-hem torde Hörby vara landets HVB-hemstätaste kommun, säger han.
Hörby har 7 000 invånare i tätorten och 15 000 i hela kommunen.
Stefan Borg har hela tiden varit kritisk till att kommunen har tillåtit en så stor inflyttning av unga män. Som han ser det har småkommuner fått dra ett orimligt lass när Stockholmspolitiker offrat landsbygden för en orealistisk politik.
Noteras kan att grannkommunerna Höör, Eslöv, Sjöbo och Tomelilla har 11, 9, 4 och 3 HVB-hem. Kristianstad kommun, med 84 000 invånare, har 20 HVB-hem.
Hemligt
Hur många ensamkommande det är från andra kommuner har inte gått att få svar på, enligt Stefan Borg. Av de 22 HVB-hemmen har kommunen bara drivit 3 i egen regi.
– Hörby har blivit ett center för HVB-hem. Det förklarar särskilt skolornas extrakostnader. De här kostnaderna är så stora att vi inte klarar dem, säger Stefan Borg.
Anmärkningsvärt är också att så många boenden ligger i centrum.
– Tittar man på adresserna är 10-12 HVB-hem belägna centralt, inne i samhället.
Stefan Borg ifrågasätter även om det finns korrekta bygglov på alla hvb-hemmen.
Klarar inte kostnader
Anledningen till att listan över antalet HVB-hem till slut släpptes var att ekonomin har kommit ikapp kommunen, menar Stefan Borg.
– Barn- och utbildningsförvaltningen i Hörby har överkostnader och nämnden går mot ett budgetunderskott på över tio miljoner kronor i år. Därför har siffror tagits fram för att förklara det, säger han.
Våldsspiral
Stefan Borg drar slutsatsen att det stora antalet ensamma utländska män har bidragit starkt till den våldsspiral den tidigare lugna skånska småorten hamnat i.
Det har länge pågått konflikter mellan afghaner och albaner i samhället, uppgörelser som ska handla om knark och territorium. Närheten till Malmö med tung kriminalitet har blivit en försvårande omständighet.
Redan förra sommaren var situationen svår. I ett reportage skildrade Samtiden hur småstaden har blivit en arena för gängbråk om knark och territorium mellan olika etniska grupper.
Det kulminerade med en knivskärning på torget där två män väntade på en tredje och högg honom i ryggen. Mannen överlevde dock. Den knivhuggne mannen hade albanskt ursprung och förövarna var afghaner. Invånarna berättade om att man inte längre känner sig trygga.
Motiv oklart
Ett knappt år senare är Hörby alltså återigen uppmärksammat för ett knivdåd i centrum. Nyligen, 5 maj, skedde ett nytt knivdåd i centrala Hörby. Ett flertal personer var inblandade i ett våldsamt bråk på Nya Torg i Hörby, uppger SkD.
Både polis och ambulans larmades till torget med anledning av bråket och två unga män i övre tonåren fördes till sjukhus med stick- eller skärskador. De vårdades för allvarliga skador på Sus i Lund. En person har anhållits misstänkt för försök till mord.
Motivet är oklart men det sägs att det finns ett samband med knivdådet som skedde mitt på torget förra sommaren.
Hur har situationen varit i Hörby under året sedan det förra knivdådet?
– Det har inte varit så besvärligt, för folk har lärt sig att undvika torget på kvällarna. Men gängen och knarkförsäljningen är kvar, säger han.
Men att han nu fått facit på att Hörby har tagit emot ett mycket stort antal unga män, ser han som ett av svaren på varför situationen spårat ur så i Hörby.
Under tiden fortsätter de styrande politikerna att göra brandkårsutryckningar.
– Nu ska de satsa 100 000 kronor för att kalla in Fryshusets expertis från Malmö för att förhindra att situationen förvärras, säger Stefan Borg.
Totalt 650 000 kronor satsas på åtgärder för ungdomar i riskzonen och situationen i Hörby.
Stefan Borg tillägger:
– Inga problem är lösta på något sätt.