Det är en fullständigt orimlig dom i hovrätten. Två mördare går fria eftersom åklagaren förmodligen gjort ett dåligt jobb. Vi kan inte ha det så i Sverige. Rättsstaten tillhör kärnuppgiften och ska inte skötas av klåpare.

De två ukrainska män, som dömts till livstids fängelse för att brutalt ha mördat en 70-åring i småländska Markaryd, friades igår. Göta hovrätt hade inte tillräckligt med bevis för att slå fast skuldfrågan. Polis och åklagare har alltså gjort ett bedrövligt dåligt arbete.

70-åringen överfölls en eftermiddag i juli förra året, när han skulle sätta sig i sin bil, efter ett besök hos frisören. Han hittades tio dagar senare död i skogen, tejpad, bunden och misshandlad. Hans bil var stulen. Och en av männen hade försökt ta ut pengar på 70-åringens bankkort.

Bevis saknades för mord utfört av båda

Enligt hovrätten har minst en av männen orsakat 70-åringens död och en av dem har stulit hans bil. Men vem är ansvarig har inte åklagare och polis lyckats bevisa.

– Det här är inget gränsfall, utan det finns ett betydande utrymme för att någon av de här två personerna, oklart vem, kan ha haft med det här med brottet att göra, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

När männen nu frias från mordmisstankarna hävs också utvisningsbeslutet mot männen. En av männen döms till böter för försök till bedrägeri, eftersom han försökt ta ut pengar på 70-åringens bankkort.

Åklagaren Gunilla Öhlin ser inte friandet som ett misslyckande.

Så här är det numera i Sverige. Odugliga åklagare tar en kopp kaffe efter att man visat grov inkompetens i ett mordfall. Och jobbar vidare som om inget hänt.

Trots att åklagaren medger att mordet påminner om det så kallade ”Lindomefallet” från 1990 då båda tilltalade hävdar att den andre gjort det, valde åklagaren att inte sätta andra brottsrubriceringar som kunde bevisas. Efter Lindome har åklagare fått gärningsmän i liknande situationer dömda för medhjälp till mord med långa påföljder som resultat, när man inte haft bevis mot en av de två förövarna.

Slappt, slött och likgiltigt

Sverige har en så svag rättsstat att drumlar till mördare som försöker använda den mördades bankkort kommer undan. Det är vidrigt.

Och det faller tillbaka på Stefan Löfven och regeringen att man inte avsätter tillräckligt med resurser för att Åklagarmyndigheten kan anställa kompetenta jurister. Återigen får inte svenska folket värde för de skattepengar vi betalar. De går till migration, klimatflum och genuskurser.

När ska landet få en regering som prioriterar statens kärnuppgifter?