Polisen har tvingats abdikera från våldsmonopolet över gator och torg, eftersom ansvariga politiker inte backar upp ordningsmakten. Nu tar gängkriminella också över domstolarna. När ska vi erkänna att Sverige är på väg att sluta vara en rättsstat?

Fullständig kalabalik råder i tingsrätterna, där könsord skriks och domstolen saknar förmåga att hålla ordning i rättssalen. Det som länge präglat svenska klassrum i skolorna har nu spritt sig till domstolssalarna: stök, bråk, konflikter och allmän oro.

Södertörns tingsrätten ska genomföra en av årets största rättegångar mot 23 åtalade, efter att polisen i februari sprängde en liga i Stockholmsförorten Vårberg. De misstänks för omfattande narkotikabrott.

Förra veckan försökte tingsrätten rädda en advokat som uppenbarligen brutit mot lagstiftningen genom att ha lämnat skriftliga meddelanden till en häktad med restriktioner. Åklagarna tvingades gå till hovrätten för att få beslut om att den kvinnliga advokat åsidosatt sina plikter som offentlig försvarare och därför ska stängas av från målet, rapporterar Expressen.

Det är alltså inte längre självklart att de som arbetar i eller på uppdrag av rättsstaten anses behöva följa lagarna. Vem ska då behöva flöja några som helst lagar? Anarki breder ut sig likt en cancersvulst i svenska statens kärnverksamhet.

Åklagarmyndigheten: Tumultartat i rätten

Larm har också kommit om att de åtalade hotar häktespersonalen. Kriminalvården är kritisk mot tingsrätten och säger att man reagerade tidigt på hur ordningen och säkerheten misskötts i domstolen: ”Upplevelsen är tyvärr att rätten har tappat greppet från start och inte haft förmåga att sätta gränser”.

Åklagarna har i skrivelse kritiserat arbetsmiljön under domstolsförhandlingarna och menar att störningarna ”påverkar möjligheterna att genomföra rättegången på ett rättssäkert sätt”.

Åklagarmyndigheten centralt har besökt förhandlingarna i Södertörns tingsrätt. ”Jag har själv haft stökiga förhandlingar, men något sådant här har jag aldrig upplevt. Tillmälen som ’horor’, ’fittor’ och ’nazi’ skreks rakt ut och det var stundtals så tumultartat att rätten saknade kontroll över situationen”, säger Lise Tamm, chef för Åklagarmyndighetens arbete mot organiserad brottslighet till DN.

Flum och bortförklaringar regerar

En som inte tycker det är så farligt är den ansvarige rådmannen i målet, Saga Rosén. Hon gör en ”Dan Eliasson” om hur synd det är om de kriminella. Rosén menar att man måste ”komma ihåg att det handlar om unga personer som suttit häktade under lång tid och då är det ganska självklart att man vill yttra sig och säga sin uppfattning”.

Detta enligt Svenska Dagbladet där Tove Lifvendahl menar att man ska kunna känna sig trygghet i att ”ordning ska råda i svenska rättssalar”.

Va? Ska ordning råda i svenska domstolar!? Det är ju alldeles för auktoritärt, enligt majoriteten av riksdagspartier och massmedier.

Lifvendahl efterlyser att överträdelser av reglerna ska mötas med ”kännbara konsekvenser”.

Självklart har hon rätt. Men man kan fråga sig varför de gamla partierna låter det gå så här långt. Varför låter man kriminella ta över också i domstolssalarna?

Svaret är just att man inte vill vara ”auktoritär”. Man borde betänka att det man då istället väljer är anarki, orättvisa och ökat våld i samhället.