Den kristna julen provocerar jihadister. Glada julmotiv ses som symbol för levnadsglad västerländsk kultur. Koranen manar troende att strida för Allahs sak och ”döda och dödas” för den.

Måndagen den 11 december skakades bussterminalen Port Authority i New York av en explosion. Det visade sig att en 27-årig jihadist, Akayed Ullah, hade en rörbomb fastsurrad på kroppen som oavsiktligt utlöstes i en passage i terminalen. Folk flydde i panik.

Jihadisten hade planerat att ta sig till en folktät plats för och där utlösa självmordsbomben. I förhör har han sagt att den misslyckade jihadattacken var en hämnd för USA:s bomber mot terrorgruppen Islamiska Staten, IS.

Jihadisten är en invandrare och kommer ursprungligen från Bangladesh. I förhören med polisen berättade han också att han blev inspirerad av affischer med julmotiv. Just julen har en benägenhet att inspirera jihadister till att gå till attack. Det finns inom islamisk fundamentalism ett hat mot julen som man betraktar som kristendomens största högtid och en symbol för västerländsk kultur.

I en intervju för amerikanska NBC (12/12) uppger en granne till Akayed Ullah att denne ska ha varit ”en religiös person”. Det torde inte vara förvåna folk med kunskap om jihadism, då det krävs religiös hängivenhet för att, som det står i Koranen ”döda och dödas” för sin islamiska tro.

Så beskrivs alltså de troende i Koranen:

”Gud har [slutit ett avtal] med de troende, enligt vilket Han i utbyte för deras liv och egendom lovar dem paradiset; de kämpar för Guds sak och dödar eller dödas.” (kapitel 9, vers 111)

Detta är den ”snälla” koranöversättningen av konvertiten Knut Bernström (1998). Han skriver ”dödar eller dödas”, men i den äldre översättningen av arabisten K. V. Zetterstéen (1917) står det så här:

”Gud har köpt liv och ägodelar av de rättrogna på det villkor, att paradiset skall tillfalla dem – och de skola strida för Guds sak och döda och dödas…”

Zetterstéen skriver ”döda och dödas”. Det är mer korrekt för i det arabiska originalet används konjunktionen ”wa” som betyder ”och”: ”fayaqtuloona wa yuqtaloon”.

Det blir därför märkligt att påstå att de som faktiskt både dödar och är reda att offra sina liv för sin islamiska tro inte skulle vara troende.

Förra året blev en julmarknad i Berlin mål för jihadisternas krig mot väst. Ett dussintal dog och ett femtiotal skadades när en lastbil körde rakt in i marknaden vid Kaiser Wilhelm-kyrkan.

I slutet av november försökte en tolvårig (!) pojke med irakiskt ursprung placera en spikbomb vid en julmarknad i Ludwigshafen. Pojken uppges ha varit ”radikaliserad”. Det är vanligt att jihadister utnyttjar barn eftersom dessa inte drar till sig misstänksamhet.

I flera västerländska städer har man satt upp betongklossar för att hindra jihadister från att kunna genomföra fordonsattacker.

Men den största jihadattacken mot en julmarknad i Europa någonsin kunde ha skett julen år 2000. En grupp jihadister, trogna Usama bin Ladin, planerade då att bomba julmarknaden vid katedralen i Strasbourg i Frankrike. I gruppen ingick den algeriske jihadledaren Said Arif som då var gift med en svensk konvertit till islam, Anna Sundberg. Hon har numera lämnat islam och berättar om händelsen i sin självbiografiska bok Älskade terrorist (2016).

Tysk och fransk polis kom gruppen på spåren och kunde stoppa attacken. Hos jihadisterna hittade de en spaningsvideo som visade marknaden full med folk. En röst på arabiska kallade dem ”fiender till Allah”. Rösten, som tillhörde en av jihadisterna, sade också ”Denna katedral är Allahs fiende”.

Inför julen 2015, den 2 december 2015, attackerade jihadisten Syed Farook en julfest som anordnats av hans arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik och tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner. Syed Farook hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim som gärna besökte San Bernardino-moskén. Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering. Amerikansk polis menar att det var just hatet mot julen som fick dem att slå till där och då.

När jag var muslim fick jag i Uppsalamoskén lära mig att det var absolut förbjudet att fira jul och att önska någon god jul. Idag är jag ateist, men jag älskar julen. Det är urgammal svensk högtid som firades även innan vi blev kristna. Och den står för många goda och vackra saker.

Någon mångkultur, i den mening att alla kulturer i Sverige har samma status, kan vi inte ha. Tänk på alla dekorationer och belysta granar i våra städer! Det är inte praktiskt möjligt att pynta på gator och torg varje gång någon kultur eller religion firar en fest. I Sverige måste svenska fester, och den svenska kulturen i allmänhet, vara överordnad. När det blir trångt i det offentliga rummet ska det svenska gå före. Av den enkla anledningen att det här är Sverige.