KOMMENTAR. Anledningen till min reportageresa till Strömsnäsbruk var att den syriska månggiftesfamiljen flyttade hit från Nacka. Jag hade också fått reda på att bruksorten redan knäade under en långt större invandring än den kunde integrera.

Ytterligare en landsbygdsort som tagit stryk av massinvandringen, när centralmakten tvingat kommunerna att ta emot ett orimligt högt antal nyanlända. Trots att de ofta själva är kämpande avfolkningsorter. Landsbygden offras i en ansvarslös politik.

Jag var ändå oförberedd på hur tungt det kändes att se den massiva påverkan på samhället. Hur folk som levt fritt och sorglöst i generationer trängts tillbaka. Hur byn förändras, hur människor känner sig främmande och rädda.

Senare, på kvällen. Campingen i centralorten Markaryd någon mil bort är en oas. Ett varmt välkomnande och allt känns bättre. Personalen berättar stolt om tyskar och holländare som stannar och campar på vägen upp till Nordkap. Många kommer om och om igen, för naturen och stillheten.

Vi installerar oss, tittar ut över Lagans blå vatten, njuter av stillheten och solnedgången, med extratröjor och ett glas vin. Det är ändå fint och lugnt på vissa ställen, trots allt. Campingen är fortfarande ganska off-season och man bygger och ordnar inför sommarens invigning om några veckor.

Men när min vän kommer tillbaka från servicehuset lite senare berättar han att det har blivit dramatik lite längre bort på campingen. En romsk familj har kommit och ställt upp sin husvagn, en man, fru och tre halvvuxna barn. De har inte betalat platsen.

– De skulle åka till Helsingborg för att hämta pengar för att betala senare, sa personalen, berättar han.

Någon röker marijuana på toaletten. En svart och en vit bil åker skytteltrafik till husvagnen. Man vet inte vad de gör för affärer, men hela campingen är orolig.

Jag mindes att intervjupersoner från Strömsnäsbruk även berättat om tidigare stora problem med romer.

Polis tillkallas. Två poliser tar med sig mannen.

Personalen rapporterar lite senare att mannen är tillbaka, men att nu även campingägaren är på väg, för att köra iväg den ovälkomna familjen i husvagnen.

Först påstod mannen att han var dansk, men sedan säger han att han tillhör en känd zigenarfamilj, berättar en av kvinnorna som arbetar på campingen.

– Det är en zigenarklan. Vi har inte haft dem på den här campingen förut, och vi måste få bort dem. Vi måste tänka på våra gäster, på “säsongarna”. Allt försvinner annars, tv-apparater, kylskåp.

Hon berättar att de på en granncamping har haft stora problem när ett antal romer med husvagnar slagit läger utanför grindarna på parkeringen och varit omöjliga att få bort.

– De bor utanför och går in och stjäl allt löst, berättar hon.

Vid halv ett på natten väntas ägaren komma. Då ska husvagnsfamiljen förmås åka därifrån.

Låser noga
Händelsen lägger sordin på stämningen. Oron fortplantar sig in i stugan. Vinden tjuter utanför och blandas med fåglars rop. Vi låser noga dörren och funderar på vad som skulle kunna stjälas på vår bil som står utanför.

Nästa morgon står husvagnen fortfarande kvar. Vi lämnar den tappra campingpersonalen med sina förberedelser. Turisterna väntas anstorma även denna sommar. Frågan är hur landets allmänna otrygghet kommer att påverka turismen, tänker vi.

Klankrig
På fredagen på vägen hem stannar vi och äter i Värnamo. En timme senare hör vi på nyheterna hur det brakat loss just här. Skottlossning. Knivskärningar. Det talas om två albanska klaner som har en fejd eller knarkuppgörelse. Nio personer är anhållna för mordförsök, ett antal personer har försökt skjuta, köra över och hugga varandra med kniv i ett bostadsområde. En kvinna grips på sjukhuset i Värnamo för att ha försökt gömma ett vapen på toaletten.

Småland verkar vara en god bit på väg mot att bli laglöst land.

Läs även Del 1: Hit har den syriska månggiftesfamiljen flyttat
Läs även Del 2:
Araber har tagit över vårt samhälle”
Läs även Del 3:
 Framgångsrik företagare tar nacksving på politiken

Läs mer: Månggiftesmannen i Nacka har flyttat till Markaryd – fruar har fått bostäder bredvid varandra

Läs mer: Månggiftesskandalen: Två döttrar lever på skyddad adress efter misshandel och tvångsgifte