KÅLLERED. Två ryskor har bedrivit prostitution i Migrationsverkets förvar i Kållered, enligt polisen. Chefen över Migrationsverkets samtliga förvar, Torbjörn Nyberg vet dock ingenting, säger han. För två veckor sedan rymde en efterlyst misstänkt mördare från samma förvar. 

Två prostituerade ryska kvinnor i 20-årsåldern omhändertogs av polis våren 2017 och sattes i Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Kvinnorna fortsatte där med sin verksamhet inifrån Migrationsverkets lokaler, där personer hålls inlåsta i väntan på att avvisas eller utvisas från Sverige.

– De togs i förvar på utlänningslagen och blev avvisade av gränspolisen. Under tiden de satt i förvar var det möjligt för dem att bedriva sin prostitutionsverksamhet på förvaret, säger kommissarie Lars Skoglund, gränspolisen region Väst.

Det var personal som uppmärksammade att prostitutionen ägde rum, enligt Skoglund.

Ringer chef
Reportern har sökt ansvariga på förvaret som inte vill kommentera. Man ringer då Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets samtliga förvar. Nyberg säger att han inte hört någonting om det och ursäktar sig med att han är chef för alla Migrationsverkets förvar, underförstått att han har många förvar att hålla reda på. Totalt har Migrationsverket fem förvar med totalt 360 platser i Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle.

– Nej det är ingenting jag känner till. Det är polisens uppdrag, de är brottsutredande.

Mordmisstänkt georgier rymde 
För två veckor sedan uppmärksammades även förvaret i Kållered då en rymning ägde rum. Det var bland annat en mordmisstänkt georgier som tvingade en anställd på förvaret att släppa ut dem genom att hota med ett vasst föremål. Den anställde skadades lindrigt och fick uppsöka sjukhus.

Mannen från Georgien är efterlyst och misstänkt för mord i sitt hemland och hade sökt asyl i Sverige under falsk identitet, vilket polisen hade fått veta av georgiska myndigheter och meddelat Migrationsverket.

Kritisk
Kommissarie Lars Skoglund, Gränspolisen, uttalar sig även här och är kritisk till att Migrationsverket inte lät flytta mannen till ett häkte.

– Felet är ju att han inte blev förflyttad från Migrationsverkets förvar. De borde ha funderat på att flytta honom till häktet, säger Lars Skoglund. 

Polisens sak
Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvar, svarar att det är polisen som bestämmer om någon ska förflyttas till häktet.

– Polis och åklagare får ju ta ställning till om en person ska häktas, om det är en sådan grund för misstanke. Vi är ingen brottsutredande myndighet, det är inte vårt uppdrag.

Migrationsverkets sak
Lars Skoglund håller fast vid att det beslutet inte är upp till polisen.

– Han satt ju förvarstagen på utlänningslagen, så det åligger Migrationsverket att besluta om placeringsplats. Hade personen i fråga varit kvar i förvar hade ju Georgien sannolikt begärt honom utlämnad.

Den andra mannen som rymde var från Marocko och hade dömts för narkotikabrott i Sverige till fem månaders fängelse och utvisning. Han hade flyttats till förvaret efter avtjänat fängelsestraff. Även den mannen borde ha suttit i häkte, anser Lars Skoglund.

Men Torbjörn Nyberg menar att en dom om utvisning i sig inte är någon grund för att placera en person i häkte.

– Inte om det inte fanns någon annan grund i hans beteende som på något sätt skulle hota ordningen och säkerheten på förvaret, säger han.