Gårdagens sprängning av en polisbil visar att rikspolischef Dan Eliasson och justitieminister Morgan Johansson inte förmår leda ordningsmakten i kampen mot en allt mer våldsam kriminalitet. De måste sparkas. Sverige är värt en bättre ledning för polisarbetet.

Polisbilen som sprängdes på fredagskvällen i Malmö stod parkerad utanför polisstation. Ingen personskador rapporteras, men bilen är totalförstörd. Området är avspärrat och nationella bombskyddet har varit på plats under natten för att ta reda på exakt vad det var som sprängdes.

Brottet är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse. Larmet inkom klockan 19.25.

– Det var en extrem smäll, berättar ett vittnen.

En 22-årig man har anhållits som misstänkt för inblandning i sprängningen av polisbilen. Han fastnade på övervakningskameror utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö där sprängdådet skedde. Han ska förhöras efter lunch på lördagen.

Biträdande polisområdeschef i Malmö Mats Karlsson säger på Twitter, ”Gräns är passerad, samhället måste markera tydligt mot dessa vansinnesdåd.”

Ja, regeringen har tappat greppet om ordningen på gator och torg i Sverige. Samtiden skrev efter våldet mot polisen i höstas:

”Det pågår psykologisk krigföring mot polisen i Sverige. Kriminella och extremister flyttar fram sina positioner genom att spränga polisstationer och hota poliser och deras anhöriga. Politikerna gör ingenting, annat än att prata strunt.”

Regeringen har fortsatt att stå handfallen. Justitieminister Morgan Johansson och rikspolischefen Dan Eliasson har helt utan grund hävdat att man har kontroll och att den negativa utvecklingen ska vändas. Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar att inga andra EU-länder accepterar att kriminella spränger polisbilar. ”Bara i Sverige.”

Justitieministern och rikspolischefen borde sparkas. De kriminella vinner. Polisorganisationens förfall har pågått länge och måste brytas. Svenska folket har rätt att kräva ny ledning som har förmåga att agera. Ny taktik, ny energi och framför allt handlingskraft krävs för att ordningsmakten ska kunna ta initiativet och pressa tillbaka våldsverkarna.

För detta står Morgan Johansson och Dan Eliasson i vägen. De måste bytas ut. Sverige är värt en bättre ledning för polisarbetet.