Bedrägerier mot butiker, företag och privatpersoner kostar det svenska samhället mer än 10 000 kronor i sekunden. Det visar en uträkning som Polisens Nationella bedrägericentrum, NBC, har gjort.

Företag är extremt utsatta för bedrägeriförsök. 75 procent av alla försök riktas mot företag och butiker. Hemelektronikkedjan Inet, som säljer allt från speciella speldatorer till mobiltelefoner, utsätts varje månad för ett tiotal bedrägeriförsök.

– Man blir förbannad. Vi måste granska alla väldigt noga, säger Erik Wickman, Inets vd till TV4.

– Det är otroligt lukrativt och alldeles för enkelt. Systemen fungerar inte i Sverige för att sätta stopp för det. Uppenbarligen tar ingen det på allvar, säger Wickman.

Antalet bedrägerier som bygger på falska årsbokslut, som ger god kreditvärdighet, har exploderat de senaste åren. När NBC använde en brittisk beräkningsmodell för samhällskostnaden för bedrägerier i stort kom man fram till en hisnande siffra: 330 miljarder kronor. Varje år. Det blir mer än 10 464 kronor i sekunden.

Årsbokslut sänds till Bolagsverket, en statlig myndighet, för registrering. Det är således staten och politikerna som har ansvar för att skapa säkra system. Istället tycks man underlätta för kriminella att tvätta falska dokument vita.