Opinionsutvecklingen där SD är ikapp S som största parti kan enkelt förklaras med ett aktuellt exempel från verkligheten.

I torsdags var det i förorten Kronogården i Trollhättan ”oroligt”, som det heter när polis, socialtjänst, medier och politiker vill skyla över att den svenska rättsstaten har förlorat mot kriminella gäng.

Alla etablissemang faller undan. Kommer med ursäkter. Bagatelliserar problemen. Istället för att kritisera den framväxande klan- och våldskulturen i förorten attackerar journalistkåren, med pressklubbens ordförande i spetsen, de som rapporterar vad som faktiskt händer i verkligheten – det som ju är äkta journalistik.

Socialdemokratins och LO:s höga företrädare hånar de som vill lyfta fram hur Sverige idag ser ut, istället för att se och ta tag i de växande problemen.

Även lokala kommuntjänstemän i Trollhättan gör allt för att bagatellisera utvecklingen.

När Ulf Kristersson (M) får frågan varför SD växer säger han till SVT att det beror på ”djup frustration hos det svenska folket”.

Jo, tacka tusan för att folk blir upprörda när de som har makten försvarar de kriminella gängen och hånar de som lyfter problemen och vill göra något åt dem.

Det är för mig obegripligt hur etablissemangen kan acceptera, sympatisera med, försvara och bortförklara den växande kriminaliteten.

För det är exakt det man gjort efter förra torsdagens upplopp i Kronogården i Trollhättan. Man försvarar de destruktiva krafterna.

Varför?

Ja, jag ser ingen annan anledning än att man anser sig ”god” om man försvarar invandrare – även om de råkar vara kriminella. Då kan man inte anklagas för att vara rasist, det kan man ju istället högfärdigt smeta på andra.

Men att avveckla den svenska rättsstaten och låta de kriminella gängen ta över, kommer ju inte att leda till ett gott samhälle, inte heller för invandrare. Det kommer att innebär misär, otrygghet och ett sönderfall som kommer att försvaga den ekonomiska tillväxten än mer än den redan gjort. Välfärden hänger löst.

Idag finns det bara en röst som går på tvärs mot utvecklingen. Som säger ifrån. Som inte är rädd för att se problemen för vad de är. Som vill ta itu med dem.

Det är det parti som nu ser ut att bli landets största. Gissa varför!!!

*

Se mer i Samtiden: Vänsterns hat mot Lamotte efter Trollhättan-reportage har inga gränser (17 dec, 2019), Varför går polisen hårt fram i fotbollsmiljöer men backar i förorter (14 dec, 2019), Väktare slutar patrullera i Trollhättan – för farligt (14 dec, 2019), Infekterat debattklimat i Trollhättan (5 sept, 2018), Trollhättan skuldsätts i rekordfart – nya Malmö? (15 feb, 2017)