Polisen ingriper hårt vid fotbollsmatcher men står passiva när förortsgäng hotar, kastar bangers, slår och attackerar med flaskor mot Joakim Lamotte som filmade i Kronogården i Trollhättan.

Händelsen på torsdagseftermiddagen har fått stor spridning i sociala medier eftersom journalisten Joakim Lamotte var på plats för att livesända från torget. Att döma av filmklippen väckte hans uppmärksamhet för platsen starka känslor bland de som samlades runt honom. Stämningen var hätsk och Lamotte ska ha fått motta slag och blivit bestulen på sin kamera på platsen.

Men trots stor polisnärvaro ingrep de inte. Polisen tittar bara på medan buset härjade vilt framför dem. Polisens passivitet upprör många.

Därför är polisen passiv i förorterna

En polisman försöker förklara strategin. Peppe Larsson gjorde inlägg på Twitter och har fått över 170 svar (se Twitter-tråden).

– [Många] undrar varför vi inte går in och ”rensar”. Frågan är inte enkel. Inte heller står kåren enad om hur dessa situationer ska hanteras. Som polisinsatschef är det mycket som ska vägas mot varandra. Tillräckligt med personal att hantera situationen? Om vi kliver på och ”rensar”, vilka blir konsekvenserna? Kommer halva stadsdelen stå i lågor, vad blir den ekonomiska kostnaden, hur kommer vi framöver kunna få kontakt och långsiktigt förbättra möjligheterna att detta inte uppstår igen?, skriver polisen Larsson.

Svar som leder till än fler frågor

Den förklaringen som Larsson ger är det få som köper. Här är några kommentarer i tråden.

– Varför skulle halva stadsdelen kunna stå i lågor? Är ert våldsmonopol hotat?

– Överlåt förebyggande insatser till andra. Blir det en eskalering från andra sidan får samhället svara.

– Vilka blir konsekvenserna av att låta dem hållas..?

– Någon gång måste striden ändå tas.

– Hur ska vi tro att polisen kan skydda oss vanliga, när ni inte kan skydda er själva?

– Att ”kunna få kontakt” – vilket läge hamnar polisen i vid kontaktsamtal om dessa personer ser poliser som svaga? Vem tar initiativ till kontakt, polisen eller de som jävlas?

– Utsikterna till bra kontakt och att förekomma liknande situationer är väl redan låga? Det kan väl tvärtom vara så att ett hårt ingripande då och då skulle kunna öka respekten för polisen?

– Använd de lagrum o befogenheter ni har o stoppa detta. Eventuella följder tar ni tag i när de uppstår. Visa styrka nu!

– Det finns två regler som borde räcka. 1) Uppför er som folk och allt är frid och fröjd. 2) Uppför er inte som folk, men räkna med att polisen kliver på, tungt! Efter det, straff och ev utvisning.

– Men det här med ”soft approach” har ju kontinuerligt testats med föga lyckande resultat. De fortsätter ju bara att härja och alternativen sinar. Passiviteten håller inte. Dessa tycks bara förstå och respektera en sak: Sätt hårt mot hårt.

– Hade jag bott i ett ”särskilt utsatt område” med kriminella gäng, klaner, bilbränder, barnrån, knarklangning mm, hade jag velat ha polisen där 24/7. Sparkandes in dörrar och sätta dit dem hårt och länge. De hederliga är fler än de ohederliga där ute. Deras bilar som brinner.

Kriminella flyttar fram sina positioner

Flera kommentarer menar att polisens passivitet bara betyder att de kriminella blir starkare.

– Om brott begås mitt framför ögonen på polisen och inget ingripande görs, stärks de element som orsakar ordningsstörningar.

– Polisens agerande är oförlåtligt. Ni sänder signalen till dessa våldsverkare att det faktiskt är de som bestämmer i vissa områden.

– Samtidigt finns det långsiktiga effekter av att polisen låter ligister hålla på. De äldre känner sig säkrare, de yngre lär sig.

– Jag tror att vi (ni) måste ner på botten (via högaffektivt bemötande) för att ha en chans att vända detta. För varje gång polisen inte slår tillbaka så flyttar de kriminella fram sina positioner.

– Att polis & politiker inte ”vågar” rensa, utan låter dessa få en känsla av att de faktiskt bestämmer i dessa områden kommer få ödesdigra konsekvenser.

– Man blir orolig på riktigt. Jag förstår polisens dilemma men vad händer när gänget flyttar fram positionerna ett steg till? Om ni inte förmår göra något nu, vad händer sen? Landet förefaller förlorat.

– Jag hoppas ni förstår att bara det faktum att ni tvingas till dessa vansinniga överväganden är ett erkännande om att ni tappat kontrollen. Staten och polisen har inte våldsmonopolet längre.

– Man ska inte kunna attackera vare sig civila eller poliser mitt framför ögonen på polisen. När det kommer till motreaktioner så måste även det hanteras & stävjas. Ordningsmakten MÅSTE visa att det är de som bestämmer [även om] det skulle krävas specialbemanning 24/7 tills man kuvat dessa element.

Varför inte fotbollstaktik i förorten?

Många reagerar på att polisen slår ner hårt på stökiga fotbollssupporters men inte på stökiga i förorten.

– Hur kommer det sig att polisen är väldigt aktiva med våldsmonopolet när fotbollstrash stör ordningen, men står som passiva mähän när adidastrash i Trollhättan stör våldför sig på ordningen?

– Det ser ut som att en annan typ av poliser (äldre män, yngre tjejer) agerar i förorter som Kronogård. Vid fotboll är det mer machosnutar. Det måste vara en strategi. Som inte fungerar så bra.

– Fotbollstrash? De stör ju för fan alla som vill gå och kolla på sporten.

– Och adidastomtarna stör alla som vill kunna röra sig fritt på gator och torg.

– Det fanns resurs på plats i Trollhättan också, men den sattes aldrig in, de avvaktade bara i bakgrunden och lät allt pågå.

– Låtsas att det är fotbollsderby.

– Varför inte agera på samma sätt som om det vore nazister?

Dags att hissa vit flagg?

Grundfrågan är naturligtvis ledarskap. Varken regeringen eller polisledningen vågar agera på ett sätt som får medierna att gå igång om ”rasism”. Därför är man passiv och låter buset hållas. En läsare drar en rimlig slutsats om var vi hamnar med dagens makthavare.

– Konstaterar att samhället visar vit flagg och låter kriminella styra en stadsdel. Vad lämnar vi över härnäst? Fler stadsdelar? Ett helt samhälle?

*

Stöd journalisten Joakim Lamotte, en av få som rapporterar om verkligheten: Swish en slant till honom på 1233561149.