TROLLHÄTTAN. Det politiska klimatet i Trollhättan är infekterat. SD motarbetas med allt krut som finns. Ordföranden Lasse Henriksen har varit på valdebatter där moderatorn ”glömt” att presentera honom. Provokationerna av gäng vid valtältet är många. Men det värmer när väljarna ger tummen upp.

Samtiden träffar den lokale SD-ledaren Lasse Henriksen mitt i valspurten. Han berättar om hur politiska motståndare och media motarbetar partiet. På kommunala debatter har Henriksen blivit ignorerad av moderatorer.

– När andra människor påpekat min existens har de bemötts på samma sätt, säger han

Men det är inte bara vuxna svenskar som bär sig omoget åt. Vid valtältet störs SD:s valarbetare dagligen av invandrargäng, i 15-17 årsåldern.

Hätsk stämning
Det är snart tre veckor sedan SD-arna omringades av ett 20-tal invandrarungdomar och stämningen blev hätsk. Tre vakter tillkallades och till slut gav sig gänget iväg.

SD polisanmälde incidenten, som ignorerades av polisen. Det enda som hände var att SD fick ett telefonnummer till de vakter som sedan någon månad patrullerar centrala Trollhättan.

– Invandrargängen brukar inte vara så stora som den gången. Oftast är det 5-8 som kommer till oss. Först går de till sossarna på andra sidan gågatan och är vänliga mot dem. Sedan provocerar de oss, sedan tillbaka till sossarna igen, där de får en klapp på axeln. Jag har själv sett det. När jag tar upp det med högsta s-ledningen förnekar den det.

Provokationer
Provokationerna har samma mönster varje gång. De ställer alltid samma frågor: ”Varför vill ni ha ut alla invandrare? Varför vill ni utvisa mig?” Avsikten är att de vill att valarbetarna ska göra eller säga något dumt. De har ögonen på sig.

– Vi försöker förklara att vi inte vill utvisa, men stänga gränserna för att du ska få det bra. Om det kommer många får du också problem. Vi försöker vara pedagogiska, men det hjälper inte utan då kommer fler provokationer. ”Ni är rasister, ni är nazister, ni är fascister. Jimmie Åkesson är dum i huvudet.” Så håller det på hela tiden. Man blir väldigt trött, men man kan inte ge upp. Vi har faktiskt ett land att rädda och en stad att rädda.

Motståndarna ägnar sig också åt odemokratiska metoder, enligt Henriksen, Han säger att efter senaste valet ”köptes” Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De fick var sin kommunalrådsplats på 40 procent. Posterna betalas med 300 000 kronor och eftersom de inte når upp till 50 procent, får de även betalt får alla sammanträden, så det kan bli stora summor för skattebetalarna.

Demokratin ur spel
Han tycker att demokratin är satt ur spel.

– Varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har yttrat sig offentligt i fullmäktige. De måste ha skrivit på ett papper att de inte får gå emot sossarna. De tre partierna har majoritet och i kommunfullmäktige beslutat att vi inte får ställa frågor till de här två låtsaskommunalråden eftersom ”de har inget ansvar”.

Lasse Henriksen radar upp exempel på hur de socialdemokratiska huvudmotståndarna gör allt de kan för att stoppa folk från att rösta på SD:

  • Hemtjänsten åker hem till folk och förklarar att de inte får rösta på SD. En dam i vårt tält kan bekräfta den uppgiften.
  • Min särbo jobbar på LSS-boende. Dit ringer Kommunal och ger order till det kommunala ombudet om att sprida åsikten att rösta på sossarna till varje arbetsplats. De är desperata. Jag är rädd för alla demensboenden. Hur går det till där?
  •  Det är likadant på Kronogården, där det bor 95 procent invandrare. Där springer sossar och kommunanställda och fjäskar. Det är tack vare dem som de klarar sig vid makten.

Det kompakta motståndet mot SD i Trollhättan har funnits sedan starten 2013.

– När Jimmie Åkesson var här i valrörelsen 2014 avbröt kommunstyrelsen ett sammanträde för att protestera genom att ställa sig med ryggen mot honom. De enda partierna som inte deltog var Centerpartiet och Moderaterna, minns Lasse Henriksen.

Hur känns det att jobba i motvind hela tiden?

– Det är bara en styrka, lite motstånd har ingen dött utav. Så känns det. Det har aldrig funnits på tapeten att ge upp.

Lasse Henriksen tycker att valrörelsen varit fantastisk. Stödet från främst gamla människor som tidigare alltid varit Socialdemokrater värmer.

– En 86-årig man som varit med i Socialdemokraterna sedan efter kriget kom och klappade mig på axeln och sa ”Denna gången får du min röst”.

Mannen har varit politiskt engagerad och suttit i nämnder för Socialdemokraterna.

Fördubbling
Henriksen tror på en fördubbling av röstetalet i kommunalvalet på söndag. I dag har SD Trollhättan tio procent och sex mandat.

– De flesta rösterna tar vi från sossarna. Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier utom Vänsterpartiet. De vill förbjuda SD. De åker runt i hela landet och buar ut vår partiledare. De är hemska människor som inte har någon demokratisyn över huvud taget.

– Övriga partier pratar bakom lyckta dörrar. För oss handlar det om att genomföra vår politik eftersom vi fått ett förtroende av medborgarna. Vi jagar inga positioner.

Vågmästare
Han tror att SD blir vågmästare.

– Det kan ge oss stort inflytande. Det ger inga pengar, men det är viktigare för oss att göra det bästa för kommuninvånarna, förklarar Henriksen.

Han tror inte att det är omöjligt att Moderaterna vill regera med SD.

– Men oavsett vem som vill samarbeta – vi tänker inte vara någon dörrmatta.