ANALYS. Mediebevakningen i Sverige präglas av återkommande tystnad om vänsterextremism, mörkläggning av islamistisk terrorism och överdrifter om högerextremism.

Det är ingen överdrift att konstatera att svenska medier vilseleder om våldsbejakande extremism.

I Sydney löpte en man som skrek ”Allahu Akbar” amok i centrum med stor blodig kniv den 13 augusti. Han dödade en kvinna och knivskar en annan innan förbipasserande ur allmänheten stoppar honom med stolar. Detta blir bara korta notiser om en ”knivman”. Svenska gammelmedier nämner överhuvudtaget inte att han skrek islamistiska utrop.

Motsatsen gäller angreppet mot en moské utanför Oslo 10 augusti. Mediebevakningen av denna händelse saknar alla proportioner. Dag ut och dag in skrivs och rapporteras på mediernas förstasidor. Detta trots att den högerextreme gärningsmannen stoppades sedan han lindrigt skadade en person vid moskén. (Innan angreppet hade han dödad anhörig i hemmet.)

”Fram träder en bild som tyder på att gärningen var motiverad av hat”, rapporterar TT vars artikel trycks i en rad tidningar. Men ingen diskussion sker i medier om hatfyllda och våldsamma islamism. Inte ett ord.

Det är falsk nyhetsrapportering att inte nämna det islamistiska inslaget i angreppet i Sydney och samtidigt ge enorm uppmärksamhet åt den norska händelsen.

Men det är inte första gången det sker.

I våras gjordes samma systematiska och falska nyhetsrapportering i svenska medier.

Vårens terror i Nya Zeeland och Sri Lanka

I terrordåd 15 mars mot två moskéer i Nya Zeeland dödades 53 personer av en högerextremist från Australien. Detta fick mycket stor uppmärksamhet i flera dagar och lyfts fortfarande fram i medierna.

Terrordådet 21 april under påsken på Sri Lanka då 257 dödades i en islamistisk attack mot flera hotell och kristna kyrkor fick betydligt mindre uppmärksamhet i medierna och glömdes snabbt bort. Detta trots att en av öns rikaste muslimska familjer var ledande i terrordådet, med två vuxna söner och en fru som självmordsbombare.

Vänsterextremister nämns inte

Än mindre uppmärksamhet ger medierna när det är vänsterextremister som ligger bakom våldsdåd. Sprängningen utanför Danmarks skattemyndighet i Köpenhamn 6 augusti utfördes av en vänsterextremist boende i Malmö som tidigare är dömd för våldsbrott.

Detta rapporterade danska medier, men inga gammelmedier i Sverige uppgav denna koppling. Det är särskilt anmärkningsvärt, eftersom danska medier har varit i Sverige för att gräva fram fakta om de misstänkta gärningsmännen. Allt medan svenska medier sitter med händerna i kors och vägrar rapportera eftersom det rör vänsterextremister, som journalister kanske känner nära band till. Vad är annars förklaringen att man inte rapporterar nyheter från Sverige, som publiceras i Danmark?

I USA genomfördes två masskjutningar i El Paso och i Dayton inom några timmar efter varandra den 7 augusti. Medierna talar allmänt om högerextremism, men en av skjutningarna utfördes av en vänsterextremism. Det tystas ner. (Utöver Samtiden är det endast svensktalande YLE som på svenska rapporterar denna nyhet.)

Falsk nyhetsrapportering

Det stärker inte massmediernas trovärdighet att man så uppenbart, om inte sprider falska nyheter, tillämpar en falsk nyhetsvärdering. Det är i nyhetsvärdering redaktioner väljer bort det som inte ska rapporteras. Här kan tydligast partiskhet avslöjas. Vad väljs bort? Vad ges orimligt stort utrymme?

Ett uppenbart exempel publiceras idag. Större delen av Svenska Dagbladets förstasida talar om hot från högerextremism. Detta trots att tidningens redaktioner mycket väl vet att Säkerhetspolisen, vars uppgift är att bedöma säkerhetsrisker, gör en annan analys: Tusentals islamister i Sverige, Hoten mot Sverige större än på länge och Sjätte islamist tagen i förvar av Säpo.

Att denna förstasida publiceras dagen efter att en man som haft kontakt med islamisten Akilov blev häktad i Östersund för stämpling till terroristbrott, är direkt häpnadsväckande. Svenska Dagbladet presenterar en parallell verklighet. Detta har ingenting med journalistik att göra. Tidningen har flyttat ner till Alice i underlandet.

Våld mot muslimer anses allvarligt. Motiven och gärningsmän analyseras grundligt i återkommande artiklar.

Våld mot kristna och andra icke-muslimer mörkas och tystas ner. Motiv och gärningsmän granskas inte. Deras hatfyllda budskap mot västerlänningar utelämnas.

Det är sorgligt att se hur partiska och självhatande svenska massmedier fortsätter att vara, trots att den våldsamma extremism av olika slag, tyvärr blivit en del av vardagen och borde kunna diskuteras och analyseras utan att nyhetsvärderingen förfalskas och förvrängs.

Det kommer att bli gammelmediernas definitiva fall om de fortsätter agera propagandister utifrån ideologiska hänsyn istället för att rapportera sakligt och konsekvensneutralt.