De islamistiska extremistmiljöerna ökar kraftigt. Från några hundra extremister i Sverige är de nu tusentals, varnar Säpo. De förstärks också av återvändande IS-terrorister som lever fritt i landet, trots att de kan ha deltagit i bestialiska massmord i Syrien.

Denna kraftiga ökning är bakgrunden till att sex tongivande muslimska ledare på senare tid tagits i förvar i Sverige. Hittills har Säkerhetspolisen varit förtegen om varför dessa har terrorstämplats och begärt att Migrationsverket ska utvisa dem. Några utvisningsbeslut har ännu inte tagits, än mindre verkställts.

Säpo förklarar insatsen med att man ”intensifierat arbete mot extremistmiljöer”. Det handlar om personer som ska utvisas på grund av att de varit tongivande och under lång tid bidragit till den omfattande radikalisering som skett i Sverige på senare tid. Det finns nu tusentals aktiva i islamistiska extremistmiljöer, från tidigare räknades i hundratal.

Det är i avsikt att minska tillväxten till dessa miljöer som de sex tongivande muslimska ledarna har tagits i förvar, har Säpochefen Klas Friberg förklarat i ett uttalande på tisdagen, enligt Expressen.

Samtidigt meddelar han att handlingsutrymmet för personer som förespråkar våld för att nå sina mål ska begränsas.

Insatserna från Säkerhetspolisen sker mot bakgrund av att ännu flera IS-terrorister kunnat återvända till Sverige på senare tid. Dessa har kunnat komma tillbaka till aktiva extremistmiljöer. Det är därför det varit ett akut behov för Sveriges säkerhet att ta de islamistiska ledarna i förvar.

Ytterligare två uzbeker som är tagna i förvar blev som väntas friade från förberedelse till terrorbrott, men dömda för terrorfinansiering.

Det var när de två uzbekerna av hovrätten släpptes från häktet som de greps av Säpo. Från vissa håll har det riktats kritik mot att islamister tas i förvar och att skälen inte offentliggjorts. Även en demonstration har hållit för extremisterna i förvar.

Enligt Expressens krönikör Fredrik Sjöhult kan den större öppenheten från Säpo nu ses mot bakgrund av en sådant domslut. ”Förhoppningsvis kommer den [större öppenheten] att öka allmänhetens förståelse för insatsen mot de muslimska ledarna.”