Migrationsverket har beslut att 38-årig man i Gävle ska tas i förvar i väntan på utvisning, efter en begäran från Säkerhetspolisen. Mannen ska ha varit imam i Tjetjenien och ingått i islamistiska kretsar i Sverige.

38-åringen är den sjätte radikala islamisten som på kort tid tagit i förvar, rapporterar Gefle Dagblad. Alla de förvarstagna har band till Gävlemoskéns imam Abo Raad och ingår i den radikala islamistiska miljön i Sverige.

Från Säkerhetspolisens håll råder fortfarande en kompakt tystnad om ärendena.

– Vi kan inte nu eller fortsättningsvis gå in i de enskilda ärendena, säger Säkerhetspolisens presstjänst till granskande stiftelsen Doku.nu. 

Han kom till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd två år senare. Han är efterlyst i Ryssland för mordförsök, utpressning och vapenbrott.

I Sverige är 38-åringen dömd för flera brott. Så sent som i mars dömdes han för flera fall av stölder och hälerier gällande kläder från sportbutiker i Dalarna, brott som han begick tillsammans med flera andra personer från Tjetjenien.

Han dömdes till åtta månaders fängelse och åklagaren ville redan då att han skulle utvisas, men tingsrätten avvisade kravet. Han släpptes kort efter domen fri från häktet. Det var några veckor senare, 7 maj, som han hämtades in och sattas i förvar av Migrationsverket.

*

Se mer: En femte islamist har tagits i förvar av Säpo (Samtiden, 17 maj)