I en krönika i DN går Peter Wolodarski till attack mot mig för att jag försökt förklara varför skeenden i USA inte kan jämföras med Sverige eller Europa.

”Trivialiseringen är total”, skriver Wolodarski om min kulturartikel. Sedan menar han att texten ”urskuldar” stormningen av Kapitolium 6 januari.

Att försöka förklara ett skeende betyder inte att man ger det sitt stöd. I paneler jag var med i under dessa dagar kallade jag dem som stormade kongressbyggnaden för ”tokstollar”.

Det är inte att urskulda. Något som också framgår i ledaren med rubriken ”Alla upplopp och plundringar är vanvettiga”, som jag också skrev i början av januari.

Däremot ligger det något i Wolodarskis anklagelse om att jag ”trivialiserar”.

Under sommaren och hela hösten 2020 hade oroligheterna kring Black lives matter, BLM, pågått med plundringar och stormningar av medieredaktioner och polisstationer. Även dödligt våld förekom i dessa vänsterextrema demonstrationer runt om i amerikanska städer.

Kring dessa våldsamheter fanns inga fördömanden i medierna. Jag försökte i två olika paneler få andra att ta lika mycket avstånd från stormningen av kongressbyggnaden i januari som BLM:s och Antifas stormningar av butiker och offentliga byggnader under hösten. Men ingen nappade.

Jag tog avstånd från båda.

Det kan ses som ”trivialisering” av dem som bara vill fördöma en gruppering, medan man ser mellan fingrarna när vänstern stormar och angriper rättsstaten.

Att vara emot både höger- och vänsteraktivisters stormningar anses av Dagens Nyheter vara förkastligt.

Att kulturartikeln har en trivialiserande ton beror också på de övertoner som vänsterpolitiker och vänstermedier använt om den ena stormningen, medan man vägrar ta avstånd från de många stormningar som skett och fortsätter ske av vänsterextrema.

Jag ville inte då, och vill inte nu, gå hycklarnas och de spelat upprördas ärenden. Eftersom de inte är upprörda när vänstersidan stormar och plundrar, är de naturligtvis inte upprörda när högertokar gör det. Men man försöker plocka politiska poäng på sin spelade upprördhet. Det är hyckleri.

*

Artiklar i Samtiden:

Några BLM- och Antifa-upplopp 2020.

Fortsatta våldsamma upplopp av vänsterextrema i USA (23 jan 2021)

Alla upplopp och plundringar är vanvettiga (8 jan 2021)

Svenska eliter förstår USA lika lite som George III (6 jan 2021)

Efter BLM: Kändisar flyr Hollywood där kriminella tar över gatorna (17 aug 2020)

Demokraterna i USA oroliga att upploppen ger Trump valseger (6 juni 2020)

Upploppen sprider sig i USA – CNN stormat (30 maj 2020)