Det som stör mig är att de som nu är emot upplopp och laglöshet inte har kritiserat vänsterextremisterna i BLM och Antifa när de i somras genomförde våldsamma upplopp i många amerikanska städer.

Självfallet är det vanvett att storma kongressbyggnaden i den amerikanska huvudstaden Washington DC. Men jag måste medge att jag känner mer för de småföretagare (ofta ur minoriteter) som fick sina butiker plundrade och utbrända runt om i amerikanska städer i somras, än för de kongressledamöter som fick sina kontor härjade häromdagen.

Hyckleri att bara vara emot ena sidans upplopp

Alla våldsamma upplopp och plundringar är oförsvarbara. Men de som nu skriker högt om Trumpsupportrarnas upploppet i Washington är hycklare, om de inte också fördömer upploppen som ”Black lives matter” och Antifa genomförde under sommaren 2020.

För den som inte minns hur omfattande upploppen var i somras kan påminna sig genom att i Chicago Tribune läsa hur BLM vägrar ta avstånd från plundringar och hos tankesmedjan Heritage läsa: For Five Months, BLM Protestors Trashed America’s Cities

Upplopp av BLM och Antifa sommaren 2020.

Den som ensidigt fördömer motståndarsidans upplopp saknar inte bara trovärdighet utan är själva en del av problemet eftersom man därmed visar sina sympatier för ena sidans upplopp.

Den som på allvar vill motverka polarisering och ökade motsättningar måste fördöma båda sidornas laglöshet.

Tonläget hårdnar

Så länge etablissemangen i politik och media inte gör det, kommer polariseringen att öka. Att ensidigt fördöma istället för att lyssna till och försöka förstå vad motståndarna menar, strider mot vår västerländska civilisation som grundas på upplysningens idéer om öppen och fri debatt och argumentation.

Vi ser hur så kallade liberaler istället för argumentation förespråkar ”återkommande knytnävsslag” (se här). Och Socialdemokraterna har i mer än ett årtionde haft som ledande budskap att hata det nya framväxande partiet i riksdagen. Detta genom falska och medvetet förvridna anklagelser.

Socialdemokraternas Annika Strandhäll försöker rent av beskylla svenska konservativa för vad som händer i USA. Det är så korkat att man baxnar.

Dialog förutsätter lika måttstockar

Men samtidigt skickar en annan socialdemokrat motsatt budskap. Ardalan Sheckarabi skriver på Twitter svensk höger och vänster ”behöver en ärlig dialog”.

Jag instämmer till fullo. Men för att en dialog ska bli möjlig måste debatten bygga på att alla behandlas enligt samma moraliska måttstockar. Upplopp av vänsterextremister är lika vanvettiga och ska fördömas lika hårt som upplopp av Trumpsupportrar.

Så länge man inte kan resa sig över partiskheten, blir dialog meningslös. Då är det bara ett gräl där den andra parten inte respekteras.

Det är här alla i västvärlden behöver rannsaka sig. De med makt över medierna måste sluta ägna sig åt deplattformering, dvs blockera konservativa och antietablissemangsröster. Techjättarna har börjat stänga av folkvalda, därför att de tillhör ”fel” parti, och stängt ner hela kanaler därför att de ifrågasätter svenska regeringen.

Så kan det inte vara i ett land som vill kalla sig öppet och demokratiskt.

När höger och vänster behandlas lika i både gamla medier och av techjättarna i sociala medier, då kommer utvecklingen mot ökad polarisering att kunna brytas. Och dessa medier kommer att följa denna uppmaning, om hela den partipolitiska sfären ställer sig bakom principen om yttrandefrihet också för meningsmotståndare.

Vänstersidan sitter på alla kommandohöjder, i alla etablissemang och har all makt. Nu är tid att visa om man står för ett öppet samhälle där politiska meningsskillnader avgörs av styrkan i argumenten, eller om man fortsätter försöka tysta motstånd med deplattformering, censur och knytnävar.