Kravallerna och plundringarna i USA förknippas allt hårdare med demokratiska partiet. Det oroar valstrategerna eftersom det kan innebära valförlust i presidentvalet i november.

I medierna utmålas, som vanligt, president Trump som oansvarig och rent dåraktig. Som när han påminde om att han kan kalla in militären för att skapa ordning, om inte de demokratiska guvernörerna ser till att få kontroll på upploppen, plundringarna och vandaliseringen.

Kvinnomajoritet för Trump-linjen

Men faktum är att Trump har väljarnas stöd. Som amerikanska Spectator rapporterar anser 71 procent av registrerade väljare det rätt att kalla in Nationalgardet för att stödja polisen i att bekämpa kravallerna. Och detta inklusive 67 procent kvinnor i medelklassens villaförorter. Dessa kvinnor brukar ofta ses som en avgörande väljargrupp som står och väger mellan republikaner och demokrater.

Hela 58 procent av amerikanska väljarkåren ställer också upp på att inkalla federala militära trupper om det krävs, inklusive 54 procent bland kvinnor i förorterna.

Så även om Trump fick hård kritik i etablissemangen för att öppna upp för denna lösning, har han amerikansk folket med sig.

Clinton-rådgivare orolig

Spectator påpekar också att demokraterna är oeniga sinsemellan. New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo skäller offentligt ut den demokratiske borgmästaren i New York City Bill de Blasio för att vara alltför slapphänt mot plundrarna.

Doug Schoen, som var rådgivare åt Hillary Clinton i förra valet, skriver att ”demokraterna riskerar att associeras med kravallerna vilket kommer att innebära att partiet förlorar Vita huset och riskerar att förlora majoriteten representanthuset”.

Spectator’s David Catron menar att demokraterna redan äger upploppen, och den tysta majoriteten räknar dagarna till valet.