Trots att även vänsterkvinnor påtalar hotet från islamistisk extremism driver vänsterliberaler i fullmäktige på för stort moskébygge i Karlstad. SD, M och KD är emot.

Nya Wermlands-Tidningen har i flera artiklar granskat det moskébygge som en politisk majoritet i Karlstad fullmäktige ställt sig bakom. Den oro som väcktes när planerna presenterades för 5-6 år sedan har inte stillats.

Fortfarande saknas 16 miljoner kronor för att kunna bygga moskén som beräknas kosta 20 miljoner. Detta fördröjer byggstart, men att pengar nu saknar innebär att oro finns om varifrån pengarna ska komma. Flera av de moskéer som byggts i Sverige har finansierats av länder i Mellanöstern som ofta tillämpar extremistisk salafism. Islamiska kulturföreningen i Karlstad uppmärksammades också 2017 när den bjudit i flera salafistiska predikanter att hålla föredrag.

En som reagerat på extremism är den förra vänsterpolitikern Monica Ekström, som nu är ordförande för Brottsofferjouren i Karlstad. ”Vi måste sluta vara naiva”, säger hon till NWT och syftar på hur flickor och kvinnor kan begränsas av hederskultur som upprätthålls av islamistiska moralpoliser. Många kvinnor vågar inte framträda öppet med sin kritik, vilket också är talande. Ekström har själv blivit kallad både rasist och islamofob när hon lyft problem.

Även om vänsterpartierna röstade för moskébygget har Ekström nu fått stöd av andra vänsterkvinnor.

”Alla dessa reaktioner kan synas komma i elfte timmen. Detaljplanen togs redan för ett par år sedan, och det enda verktyg som politikerna som velat stoppa bygget – moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater – nu har haft är parkeringsfrågan. Men inte ens då det avgörande beslutet skedde tog övriga politiker till sig av farhågorna. De var snarast pådrivande i att det skulle byggas en moské [i stadsdelen] Rud, och lyfte fram religionsfriheten som helt överordnat”, konstaterar NWT i dagens ledare.

Det är häpnadsväckande hur S, C, MP, L och V kan driva mosképrojektet i Karlstad vidare, trots alla oklarheter. Man lyssnar inte på de kvinnor i de egna leden om sett vad islamism betyder för invandrarkvinnors rätt att leva fritt.

En stor publikt framträdande moské kan givetvis sända signaler om det omgivande svenska samhällets accepterar mer extrema inriktningar på islam.

Det är är en signal som det svenska samhället inte borde sända.

*

Mer i Samtiden: Folkomröstningskrav om moské, Kämpar mot Karlstadsmoské, Kvinna dödshotad för kritik mot moské, Invandrargrupper oroliga för planerad moské,