KARLSTAD. Sedan ett par år planeras en moské att byggas i Karlstad med plats för flera tusen personer. Men hundratals protester har lämnats in och en stor rädsla avslöjas för att islamisk radikalisering ska ske. Medan svenska politiker driver frågan visar både infödda Karlstadbor och invandrargrupper ovilja och oro för vad moskén ska föra med sig. 

Det är den Islamiska kulturföreningen ledd av Rauf Ahmadi, 41 år, som ansvarar för mosképlanerna.

– Det ska bli ett islamiskt kulturcenter, öppet för alla, säger han (länk) och berättar att föreningen tvingats flytta runt i tillfälliga källarlokaler man hela tiden har växt ur.

För två år sedan kontaktade man en arkitekt. Enligt byggplanen ska moskén bli 1000 m2 och rymma flera tusen personer. Den beräknas kosta 20 miljoner kronor. Karlstad kommun har fått in 550 skrivelser med protester mot bygget. Det handlar om allt ifrån rädsla för terror till ifrågasättande av själva platsen.  Många menar att det tänkta moskébygget kommer att skapa oroligheter och föra med sig brottslighet, hot och våld. Flera ifrågasätter varför moskén ska placeras så nära två skolor, en kyrkogård och inte minst bostadsområdet. Till lokaltidningen NWT säger flera att de tänker flytta från stadsdelen Rud om moskén blir verklighet (länk).

Extrem sträng tolkning

Men det är inte bara svenska röster som är emot. Flera invandrarföreningar säger till Gomorron världen SR i ett reportage (länk) att Islamiska kulturföreningen inte talar för alla muslimer, utan tvärtom tillhör en salafistisk, extrem tolkning. En representant från den afghanska kulturföreningen menar att moskén leder till radikalisering eftersom den inte är öppen för alla och kommer att locka radikala islamister till Karlstad. Den shiitiska föreningen säger att de utesluts. Kvinnoföreningen är också negativa.

Finns redan shariapoliser

En annan man som inte vågar medverka utan röstförvrängare, talar om att det redan finns shariapoliser i områden i Karlstad.

– De är väldigt stränga, de är mot alkohol, sex före äktenskapet, musik, att dansa och sjunga.

Reportern undrar om det är så farligt att man lyssnar på lite musik hemma? Mannen svarar att de blir väldigt arga om du så bara lyssnar på musik med hörlurar på ute på stan och det slipper ut lite ljud, för då har man kränkt deras tro.

Finansieringen påverkar

Det sägs att imamen kommer från Vivalla, Örebro, en av de moskéer i Sverige som uppmärksammats för radikalisering tillsammans med Eskilstuna, Göteborg och Gävle. Finansieringen påverkar om moskén blir styrd av salafister och wahabister, de mest fundamentalistiska krafterna inom islam. Med finansiering av länderna kring Persiska viken följer krav och de extrema får fotfäste.

Rauf Ahmadis svar på kritiken är att alla är välkomna om de följer reglerna. SR-reporterns fråga om vilka reglerna är får inget tydligt svar. Inte heller hur moskén ska finansieras. Ahmadi uppger att den ska finansieras av dem själva, de har redan fått ihop två miljoner och förväntar att resten ska komma in från Sverige. ”Är ni salafister?” frågar reportern. ”Vi är alla muslimer”, är svaret.

”Finansiering angår inte politiker”

Kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) är en av politikerna som driver frågan om moskén i Karlstad. Han anser inte att det angår politikerna vem som finansierar moskén eller vilken tolkning den kommer att ha. Moderatpolitikern Per Nilsson känner tvivel. Han talar om ett öppet samhälle, balansgång men beskriver en konflikt som har blivit knivskarp. Det har förekommit dödshot mot kommunpolitiker. En enkät som NWT gjort visar att de flesta fullmäktigeledamöterna tänker rösta ja till moskébygget i vår (länk).