KARLSTAD. Moderatpolitikern har varit öppet kritisk till de framskridna planerna på en stor moské i Karlstad. Nu har hon blivit uppsökt på öppen gata och hotad av två män.

– Jag skulle dö och jag skulle inte skriva om moskén, berättar moderatkvinnan.

Moderatkvinnan har inte stuckit under stol med att hon är emot det planerade moskébygget på stadsdelen Rud i Karlstad, som avgörs på måndag. Under onsdagen kom två män fram till henne och hotade henne.

– De började att picka mig i bröstet. Jag hatar att bli pickad i bröstet, i synnerhet av främmande människor. Och så uttalades det hot mot mig. Jag skulle dö och jag skulle inte skriva om moskén, säger politikern till Sveriges Radio P4.

Kvinnan blev då arg och slog till en av männen med sin ryggsäck samtidigt som hon skrek. Då sprang männen iväg.

Viker sig inte
Politikern säger att detta inte alls får henne att fundera på att sluta med politiken.

– Varför skulle jag göra det? Det betyder ju att jag lägger mig ner för ett hot och att man kan hota folk ur demokratin. Jag lämnar inte walk-over. Aldrig.

Politikern har fått personskydd av kommunen efter händelsen.

Vill inte uttala sig
Partikollegan Marléne Lund Kopparklint, kommunalråd, uppger att hon inte vill kommentera hotet mot kollegan, som man anser det bäst att inte avslöja namnet på.

Vilka var männen som hotade henne? Var det islamister?

– Det vill jag inte kommentera, säger hon.

Hon betonar att Moderaterna säger tydligt nej till moskén, tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Men vi säger nej på olika grunder. M och KD vill inte ha moskén därför att vi hellre ser bostäder där, säger hon.

SD andra skäl
Sverigedemokraterna befarar radikalisering av unga muslimer, anser att byggnadsstilen inte passar in samt är kritisk till frånvaro av jämställdhet.

Även om de tre partierna röstar nej på kommunfullmäktigemötet på måndag räcker det inte till majoritet mot förslaget.

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker att händelsen är oroväckande.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt och oroväckande. Det gäller alla personer i Karlstad, oavsett om de är anställda, kommuninvånare eller förtroendevalda, man ska inte behöva bli utsatt för att bli hotad och kränkt på det sättet. Så det är mycket illa, säger Per-Samuel Nisser.