I flera opinionsmätningar under maj har visat på ras för S och uppgång för SD, vilket idag bekräftas av DN/Ipsos. Socialdemokraterna minskar till 24 procent och Sverigedemokraterna ökar till 20 procent.

Opinionsmätningar kan vara otillförlitliga. I flera val i västvärlden de senaste åren har de fått fel. Men trender för partier blir mer trovärdiga om flera olika institut kommer fram till samma resultat.

Just nu, våren 2018, finns en sådan tydlig samstämmighet i opinionsinstitutens mätningar. Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna ökar. I den nya mätningen från Ipsos, utförd 10-21 maj då 1.818 väljare intervjuats, bekräftar bilden.

Endast tiondelar skiljer dagens väljarstöd för S från partiets bottennotering när partiledarkrisen kring Håkan Juholt kulminerade i januari 2012.

Utöver S minskar också Centerpartiet kraftigt och tappar 3 procentenheter. Anmärkningsvärt är att Kristdemokraterna nu klarar 4-procentsspärren.

– Socialdemokraternas framgångsrecept har under lång tid varit att man lyckats hålla ihop en stor och bred väljarkoalition. Nu verkar det inte gå längre, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

– Socialdemokraterna har väljargrupper som drar åt olika håll. Där finns både traditionella arbetarväljare på mindre orter och storstadsväljare som uppskattar mångkultur. Debatten om migrationen och vilka seder och bruk som ska gälla i Sverige hotar att riva den här breda kyrkan som Socialdemokraterna länge har lyckats hålla liv i, säger han.

IPSOS maj 2018 (jmf april)
Socialdemokraterna: 24 procent (-2)
Moderaterna: 22 procent (+1)
Sverigedemokraterna: 20 procent (+3)
Centerpartiet: 9 procent (-3)
Vänsterpartiet: 9 procent (+1)
Liberalerna: 5 procent (+-0)
Kristdemokraterna: 4 procent (+1)
Miljöpartiet: 4 procent (+-0)