KOMMENTAR. Socialdemokraterna tappar markant i väljarstöd inför EU-valet i maj och skulle, om valet vore idag, få 21 procent av rösterna. Det visar en Sifomätning som Europaportalen beställt.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna till nästan 20 procent, en fördubbling jämfört med förra EU-valet och närmar sig Socialdemokraterna. Slutkampen om vilket som är Sveriges största EU-parti kan därmed börja.

– Det är ju fantastiska nyheter. Vi tar inte ut något i förskott dock, men partiet har ju en trend uppåt i väljarstödet, säger Jessica Stegrud (SD), andranamn på EU-valsedeln.

Sverigedemokraterna har gått fram med från 17,3 till 19,9 procent på bara en månad, enligt Sifo. Samtidigt har Socialdemokraterna tappat 4,2 procentenheter från mars till april, och får bara 21,0 procent.

Skillnaden mellan S och SD är bara 1,1 procentenheter.

En förklaring kan vara att SD behåller sin EU-kritiska hållning, men avser att påverka inifrån istället för att begära utträde ur EU.

Nu skiftar stödet för partierna markant mellan olika mätningar, något som troligen beror på att många är osäkra – både på partival och om de tänker gå och rösta.

I Sifo ligger M bättre till än i andra mätningar, samtidigt som L ligger sämre till och inte skulle få något mandat alls om denna mätning har rätt.

Mycket kommer att avgöras av hur bra partierna är att få sina sympatisörer att verkligen gå och rösta.