Vänsterpartiets väljare har tappat förtroendet för Annie Lööf (C). Och centerväljarnas missnöje med Nooshi Dadgostar (V) har ökat dramatiskt. Men båda partierna ingår i statsminister Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Sprickan i detta underlag blir allt större.

Efter sommarens regeringskris och turbulensen kring regeringsbudgeten har väljarnas förtroende för centerledaren Annie Lööf sjunkit dramatiskt. Det visar nedbrutna siffror i Sifo-mätning som Expressen rapporterar (betalvägg).

En förklaring till att missnöjet med Annie Lööf ökar är att vänsterpartiets väljare har tappat förtroende för henne. I våras var det 42 procent av V-väljarna som inte hade förtroende för Lööf. Den siffran är nu 71 procent. .

På samma sätt har centerväljarna fullständigt tappat förtroendet för vänsterledaren. I våras saknade endast 27 procent av C-väljarna förtroende för Dadgostar. I november är det C-väljarna som har allra lägst förtroende för henne av alla partiers väljare, över 50 procent uppger att de saknar förtroende för V-ledaren.

– Motståndet har stigit på båda sidor. Det är en ömsesidig ökning av antipatin, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Inget närmande framöver

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, spår ingen framtid där C och V närmar sig varandra. De två har visserligen motstånd mot Sverigedemokraterna gemensamt, men när det gäller ekonomisk politik ligger de långt ifrån varandra.

– Jag kan inte se hur de ska lösa det. Centerpartiet är det mest nyliberala paritet vi har, och det vet vänsterpartisterna. Och de nyliberala väljarna tycker att de gamla kommunisterna är det värsta som finns. Jag är inte förvånad över siffrorna, men man hade ändå kunnat tänka sig att motståndet skulle ha mildrats något eftersom de står bakom samma regering, säger Gilljam till Expressen.