De skador på fartygets skrov som den statliga haverikommissionen förnekat i mer än 20 år men som Discovery-dokumentären avslöjade förra hösten är större än vad som framgått. Det visar de dykningar som haverikommissionen tvingades till som en följd av dokumentären.

I de ännu sekretessbelagda filmerna som kommer från Haverikommissionens dykningar i somras, och som Ekot nu publicerar, framkommer fler detaljer kring skadorna än vad som hittills varit känt.

Hålet avslöjades i Discovery-dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” förra hösten. Efter starka påtryckningar öppnade statens haverikommission utredningen igen. Man genomförde i sommar egna dykningar.

Plåten har vikt sig utåt

Ekot beskriver det som att stålet på vissa ställen vid öppningen är svart och böjt, och på en del håll nästan ser sönderbränt ut.

– Det ser trasigare ut än vad jag hade väntat mig. Och det ser ut som om plåten vikt sig utåt, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers tekniska högskola, till radion.

Det kan röra sig om så kallad gravrost, enligt Ulfvarson. Men mer noggranna analyser behövs, anser han.

– Alla som tittar på det här ser ju att det är väldigt trasigt. Det kan orsaka att man börjar spekulera. Men det är bättre att vänta tills man får tilläggsinformation om vad de här ytorna gått igenom. Om man skulle gissa att det har med något pyrotekniskt att göra så kommer ju det att kunna avslöjas av metallografer, säger Anders Ulfvarson.

Haverikommissionen analyserar

Statens haverikommission analyserar fortfarande materialet och samlar parallellt in mer material. Där vill man inte kommentera huruvida den publicerade filmen förändrar bilden av hur hålet kommit till.

– Det har jag ingen kommentar till just nu, vi har ett ganska stort material att analysera, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission till TT.

Man räknar med att publicera filmmaterialet i sin helhet under nästa vecka, men först måste det bearbetas för att inte visa mänskliga kvarlevor.

En rapport från Stockholms universitet som delvis baseras på det insamlade undersökningsmaterialet beräknas komma ut under oktober månad, enligt Jonas Bäckstrand.

*

Se mer om dokumentärens avslöjande om M/S Estonia: Estoniafilmarna frias (8 feb 2021), Estonias nya haverikommission anklagas för jäv (18 feb 2021), Åkesson: Gå de efterlevande till mötes (8 okt 2020), Krav på ny utredning (29 sept 2020)