Efter den nya dokumentären har det varit häpnadsväckande tyst från de politiker som var ansvariga när M/S Estonia förliste för 26 år sedan och 852 människor miste livet.

Det är Dplay som publicerat en dokumentär med nya bilder av M/S Estonia, där det framgår att det finns en stor reva som är 4 meter lång och 1,2 meter bred i skrovet vid vattenlinjen.

Vad denna skada beror på är oklart. Många misstänker att det är en ubåt som kört in i fartyget. Andra menar att skadan uppkommit när båten träffade botten på Östersjön.

Nu reses krav på en ny utredning om varför fartyget sjönk.

Politiker – som då avgående statsminister Carl Bildt (M) och tillträdande statsminister Ingvar Carlsson (S), liksom nuvarande statsminister Stefan Löfven (S) – vill inte uttala sig.

Den då tillträdande utrikesminister Lena Hjelm-Wallén (S) framhåller att Estland inte tidigare framfört någon kritik mot den officiella utredning som gjordes efter förlisningen.

– Nej, det gjorde det inte. Jag är förvånad över att det kommer nu, säger hon till Expressen.

Kritik från Estland

Från Estlands tidigare ministrar kommer hård kritik mot den officiella utredningen. Förre försvarsministern Enn Tupp hävdar att det måste vara en kollision med en ubåt. Landets förre statsåklagare som var en av Estlands utredare av förlisningen, Margus Kurm, riktar skarp kritik mot Sverige.

– Låter det rimligt att en stat som har möjlighet att utreda en olycka där 850 personer dog inte skulle ha gjort det? Skulle svenskarna inte ha sänt sina dykare till vraket 1994 och struntat i att undersöka vraket? De åkte förmodligen dit och undersökte allt som kunde undersökas, säger Krum till tidningen Eesti Päevaleht.

– Sverige ljög oss rakt i ansiktet, menar han.

Biskop har ändrat uppfattning

Förre biskopen Caroline Krook, som satt i det etiska råd som kort efter förlisningen föreslog att gravfrid skulle upprätthållas genom att täcka fartyget med betong, har nu ändrat sig.

– Det behöver bli ordentligt utrett en gång för alla varför fartyget sjönk, säger hon till Ekot.

Tidigare kritik mot hanteringen

Samtiden har tidigare tagit upp kritiken mot den offentliga haverikommissionen: Varför sjönk Estonia?