Haverikommissionen som återupptar arbetet med Estonia anklagas för jäv av 16 överlevande. Bakgrunden är att den nye utredningsledaren arbetat på Sjöfartsverket med Johan Fransson, verkets dåvarande chefsjurist som anses drivande i mörkläggningen av orsakerna till Estonias förlisning.

KOMMENTAR. Av Discovery-dokumentären om Estonia framgår att Johan Fransson och Sjöfartsverket var drivande i att mörklägga och sabotera den förra haverikommissionen genom vilseledande uppgifter och manipulation av bland annat etiska rådet.

– Det känns inte sådär väldigt tryggt att sitta och bli intervjuad av en person, som suttit med och jobbat ihop med nästan alla de här personerna som var med i JAIC (förra haverikommissionen), säger Anders Eriksson, överlevare och undertecknare av kravet, till Ekot. 

Gruppen kräver att man hittar en annan person som inte har någon koppling till hanteringen av katastrofen. 

Transportstyrelsens sjöfartsansvarige Jonas Bäckstrand tillbakavisar anklagelserna och säger att Jörgen Zachau inte är jävig eftersom han inte tidigare har arbetat med Estoniautredningen.

Den nya haverikommissionen behöver förtroende utanför de manipulativa kretsarna i gamla Sjöfartsverket. Att låta förtroendet gå förlorat genom att utse en utredningsledare som skapar tvivel är sämsta tänkbara start på det nya utredningsarbetet med vad som hände vid M/S Estonias förlisning då 852 människor dog.