De två 17-åriga gängmedlemmarna från Rinkeby som deltog i dubbelmord i Köpenhamn döms som skyldiga också i högre rätt.

Det är olika universum – kriminalpolitiken i Sverige och Danmark. Medan unga mördare i Sverige får några månader på ungdomshem döms 17-åringar i Danmark till långa fängelsestraff.

Danmarks motsvarighet till hovrätten fastställer att de är skyldiga enligt tidigare domar, rapporterar SVT. Påföljder meddelas imorgon.

UPPDATERING 9 JULI:

Østre Landsret, dansk motsvarighet till hovrätten i Sverige, fastställer domen om livstid för de tre Rinkebygangsters som var över 18 år gamla, alltså Mohammed Abdighani Ali, Mansor Abdi Ismail och Benjamin Owusu Afriye.

De två som var 17 år vid dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn i juni 2019 – Mohammed Oad och Abraham Abdul-Kader – får 16 års fängelse vardera, rapporterar danska Ektrabladet.

Domstolen köpte inte försöket från de yngre att ta på sig större ansvar för morden och på det sättet ordna lindrigare straff för de äldre gängmedlemmarna.

*

Mer i Samtiden: Rättegång i Danmark mot fem Rinkebybor (10 aug 2020), Medan Danmark agerar (13 aug), Fem Rinkebygangsters skyldiga till dubbelmord (28 aug), Tack, Danmark! (28 aug).