I dag startar rättegång om dubbelmord i Danmark där fem svenska medborgare från Rinkeby med somalisk bakgrund sitter på de åtalades bänk.

Dubbelmordet begicks i juni förra året då två män sköts ner i sin bil på öppen gata i Köpenhamnsförorten Herlev. Männen blev skjutna med minst 10 skott med flera vapen, både automatvapen och pistol.

Till skillnad från svensk polis fick dansk polis snabbt upp spår och kunde begära flera svenska medborgare häktade för mord på två andra svenska medborgare, 21 och 23 år gamla.

Förutom mord anklagas männen för mordförsök. Det har att göra med att en tredje person som satt i bilen med de mördade, lyckades fly undan men blev skottskadad.

Enligt åklagaren körde de tilltalade i en stulen bil norrut från Köpenhamn till Herlev där morden utfördes genom skottlossning in i bilen där de tre personerna satt. De flydde sedan i den stulna bilen som senare hittades utbränd på en parkeringsplats i Nærum. Därför är de också åtalade för bilstöld och bilbrand.

I bilen hittade polisen ett automatvapen och en pistol.

Långa straff väntar vid fällande dom

De åtalade, som är 18, 19, 20, 22 och 25 år, riskerar extra hårda straff om de döms för morden. Detta eftersom gängkonflikter anses som särskilt försvårande omständighet och innebär strängare straff i Danmark.

I normalfallet är straffpåföljden för mord 12 års fängelse, men med de försvårande omständigheterna kan det bli upp till livstids fängelse, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Både de anklagade och de dödade är svenska medborgare, och det har tidigare beskrivits att de har en somalisk bakgrund, skriver nyhetsbyrån.

De fem tilltalade har alla förklarat sig oskyldiga.

Fallet förväntas pågå under åtta planerade dagar och kommer att genomföras som en juryprövning. Den sista dagen blir 31 augusti.

Gängkonflikt med tio mord

Enligt åtalet inträffade dubbelmordet som en del av en pågående konflikt mellan två gäng i Stockholmsförorten Rinkeby-Tensta.

Under dagarna efter mordet skrev svenska medier att offren hade varit kopplade till ett av två gänget som ligger i krig med varandra.

Det första mordet i samband med konflikten begicks för fem år sedan, och sedan dess har tio personer blivit mördade. Endast ett av de tio morden har lösts och har lett till en dom i Sverige.

Förutom skottlossning och mord är övergrepp och förnedringar en del av konfliktbilden. Man filmar förnedringarna och publicerar sedan på sociala medier för att gnida mer salt i såret, rapporterar Ekstrabladet.

*

Se mer: BT, SVT