De fem Rinkebyligisterna döms till mycket långa fängelsestraff för dubbelmord, trots att de är unga, 17-24 år. Danmark löser problem som svensk politik och polis inte förmår – att visa handlingskraft mot organiserad brottslighet.

Hade dubbelmorden skett i Sverige hade de varit fria inom kort, eller helt sonika rymt från de ungdomshem de placerats i. Vi har för närvarande tre mördare på rymmen denna sommar från sådana ungdomshem.

Därför är det en stor lättnad att Danmark nu dömer de fem från Rinkeby till mycket långa fängelsestraff. De tre äldre får livstid. De två yngre får 20 års fängelse, vilket framgår på domstolens hemsida.

Danmark har inte avskaffat rättsstaten.

Att mörda är i Danmark ett vidrigt brott som ger straff därefter.

Och det krävdes dansk domstol för att låsa in de här ligisterna, trots att de har ett långt brottsregister bakom sig i Sverige.

Rinkebynissen som anses vara ledare, Mohamed Ali, 22, är straffad tio gånger tidigare för rån, övergrepp i rättssak, olaga tvång, grov stöld, grovt vapenbrott , mm, mm. Senast dömdes han till fyra månaders fängelse för grovt olaga tvång efter att tillsammans med andra i gänget ha kidnappat en person ur annat gäng, misshandlat och urinerat på honom. Övergreppet filmades och spreds på nätet.

Ändå var han frisläppt av svenska myndigheter så att han kunde begå nya grova brott.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har gjort Sverige till ett paradis för den här sortens ligister.

Utan Danmarks rådiga ingripande hade Mohamed Ali och hans kumpaner kunnat fortsätta att utöka sin makt, sitt skräckvälde. För i Sverige är det gängen som styr.

Skälet är naturligtvis att vi har en vänsterregering som vill ha det så.

Frågan är hur länge svenska väljarkåren vill ha det så.

*

Mer i Samtiden: Rättegång i Danmark mot fem Rinkebybor (10 aug), Medan Danmark agerar… (13 aug).