Den nu pågående rättegången mot fem Rinkebygangsters i Danmark visar på fundamental ideologiska skillnad i syn på kriminalitet, mellan ett daltande och lallande Sverige och ett Danmark som agerar rakt och hårt för att stävja brottslighet.

Flera har gjort reportage och artiklar om hur Danmark visar var skåpet ska stå med handlingskraft, beslutsamhet och vilja att straffa de skyldiga. Allt medan Sveriges regering och rättsvårdande myndigheter tycker synd om brottslingar och känner olust inför att utdöma straff.

Widar Andersson skriver i Folkbladet: ”Skillnaderna mellan Danmark och Sverige tycks vara betydande när det gäller viljan och målmedvetenheten att ta itu med kriminaliteten. Mycket av det som det i åratals har talats om att göra i Sverige; det är redan verklighet i Danmark.”

I Expressen har kriminalreportern Fredrik Sjöhult på plats i danska rättssalen rapporterat: ”I Sverige har de kriminella gängen lärt sig att använda ungdomar för att begå grova brott men när två ungdomar, som var 17 år vid dubbelmordet i [Danmark], nu ställs inför rätta riskerar de att dömas till 20 års fängelse. I Sverige dömdes [17-åring] till tre års ungdomsvård när han sköt ihjäl en man från ett rivaliserande gäng på en pizzeria i Rinkeby. Ett straff som han nu rymt ifrån.”

Krisinsikt finns men inte handlingskraft

Flera svenska kommentatorer menar att krisinsikt saknas. Det är fel.

Justitieminister Morgan Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) känner mycket väl till att partiets opinionssiffror dalar för varje ny skjutning, särskilt när 12-åriga flickor som rastar hunden mördas i skottlossning som om Sverige vore som 1800-talets vilda västern.

Men Socialdemokratin gör ingenting. Varför? Regeringen är mentalt hämmad av sin ideologiska övertygelse. Man tror på den svårt vänsterindoktrinerade kriminologin om att straff inte gör någon nytta.

Regeringen vill ju – glöm inte det! – göra det ännu bättre för kriminella gäng. Man driver nu ett lagförslag som innebär att unga kriminella i ännu högre grad ska slippa sitta i häkte och slippa bli anhållna. Det är ju sååå synd om de stackars våldsverkarna. Regeringen vill, hör och häpna: ”förbjuda att kriminella under 18 års ålder ska kunna hållas häktade i mer än tre månader” och det ska bli svårare att ens anhålla personer som inte fyllt 18 (”synnerliga skäl” ska föreligga). 

Morgan Johansson ger här de kriminella gängen en fantastisk julklapp.

Justitieministern ger ännu mer fritt fram för att härja på svenska gator och torg för den som är kriminell.

Polisen ska hållas kort och får svårare att anhålla och häkta.

Mer makt till de kriminella. Det är Socialdemokratins sanna budskap.

Men S döljer sin verkliga agenda

Men S-regeringen vet att väljarkåren inte gillar det. Därför smusslar man igenom sina lagar om lättnader och hoppas att ingen ska märka det. Och oppositionens förslag om skärpningar gör man allt för att förhindra och förhala. Man vilseleder landet genom att uttala sig positivt om skärpningar men i praktiken agerar för motsatsen.

Så här agerar politiker som vet att de saknar folkligt stöd, men ändå är så ideologiskt dogmatiska att man driver besluten i motsatt riktning mot vad väljarkåren vill se.

Det är upp till svenska väljare att fortsätta låta sig luras av lögnerna, eller att rösta bort de partier som inte gör det de säger därför att de döljer sina verkliga ideologiska övertygelser.