Opinionsmätningar ska tas med en stor nypa salt, men det finns ofta intressanta detaljer att analysera. Som att oppositionen förblir stark även om SD backar från historisk toppnotering.

I Aftonbladet/Demoskop publiceras februarimätning där SD har backat från 25,4 procent i november till 23,5 procent i februari. Det är förmodligen bara resultatet av naturlig fluktuation mellan mätningarna. Efter en historisk toppnotering är det inte märkligt med viss tillbakagång därefter.

En intressant aspekt att då titta på, är hur övrig opposition står sig. Vad får ett tillfälligt tapp för SD för resultat bland övriga partier? Är det JÖK-partierna som ökar eller de partier SD vill samarbeta med?

I november fick SD, M och KD tillsammans 48,8 procent och nu i februari 48,7 procent – alltså håller den konservativa oppositionen ställningarna.

JÖK-partierna plus V fick i november 50,1 procent och nu i februari 49,9 procent. De har alltså inte ökat när SD tappat något.

Oppositionen ökar medan regeringsunderlaget minskar

I väljarstöd råder alltså jämvikt mellan regering och opposition, vilket betyder att regeringsunderlaget tappat rejält sedan valet. I riksdagsvalet fick JÖK-partierna plus V hela 54,8 procent. De har alltså tappat 4,9 procentenheter.

Samtidigt har de tre oppositionspartierna SD, M och KD ökat, från 43,7 procent i valet till 48,7 procent i Demoskop i februari 2020. Alltså en ökning med 5,0 procentenheter.

Om vi tittar på hur mandatfördelningen skulle bli om Demoskop varit valresultat blir övertaget markant för konservativa oppositionen. Detta eftersom varken MP eller L kommer över 4-procentsspärren.

De konservativa skulle få 186 mandat medan regeringsunderlaget bara för 163 mandat. Majoritet uppnås med 175 mandat i riksdagen.

Dags att förbereda regeringsskifte

Den skrockfyllde vill inte ta ut någon seger i förskott. Och det behöver man inte göra. Men att förbereda för ett regeringsövertagande är något annat. Det behöver ske. Särskilt i nuvarande läge.

Det sätt som UD:s personal agerade efter senaste valet, då man ville skrev på upprop om att vägra utföra sina arbetsuppgifter om en regering bildades med stöd av Sverigedemokraterna, visar vilket monumentalt motstånd en ny konservativ regering kommer att möta inom sin egen statsförvaltning.

I USA har vi sett hur FBI-cheferna ljög för att gynna ena presidentkandidaten medan man olagligen avlyssnade den andre (se här och här). Den fientlighet som kan väntas från vänstervridna myndighetspersoner i Sverige mot en ny regering ska inte underskattas.

Men det som främst behöver förberedas är de konkreta politiska förslagen till lagstiftningsändringar och budgetprioriteringar. Detta kan ske successivt i riksdagens utskott. Redan nu kan man lägga grunden för en kommande regerings förmåga att lyckas. De berörda partigrupperna bör inte underskatta sitt nuvarande arbete i opposition – om några år kan det vara den regeringspolitik som räddar landet.