När president Trump avskedade FBI-chefen James Comey kritiserades detta hårt i medierna. Nu visar det sig att FBI bröt mot lagen 17 gånger när man avlyssnade medarbetare i Trumps valkampanj 2016.

Det är alltså tvärtom mot vad amerikanska – och svenska – medier rapporterat i tre år. Det är inte Trump som fått olaglig ”hjälp” av ryssarna i valkampanjen 2016, det var tvärtom den Obama-styrda FBI som olagligen avlyssnat medarbetare till Trump under valkampanjen.

Olagliga avlyssning av Trump-kampanjen

”Den djupa staten” är ett begrepp för att beskriva en situation när rättsstatens verktyg, som federal polis och underrättelsetjänster (typ FBI och CIA), används i andra politiska syften än att upprätthålla de fria- och demokratiska systemen. Många menar att president Obama låg bakom att dessa statliga säkerhetsinstitutioner i valrörelsen 2016 agera i hans eget partis och Hillary Clintons intresse.

Det var därför Donald Trump var så upprörd i början av sin presidentperiod, när han fick klart för sig att den federala polisen används för att tjuvlyssna på hans politiska kampanj. Och det var därför inte märkligt att han avskedade FBI-chefen James Comey 2017.

För detta blev Trump hårt kritiserad i medierna, världen över.

Men nu har sanningen, eller en del av den, kommit fram.

James Comey, sparkad FBI-chef

James Comey erkände i TV-intervjuer under helgen att FBI agerade olagligt.

Detta sedan en granskningsrapport från justitiedepartementet publicerats och förhör förra veckan hållits om den i senaten. Där framgår det att FBI i 17 fall har olagligen startat telefon- och dataavlyssning av Trumps kampanjmedarbetare.

Trump: Dags skicka förre FBI-chefen i fängelse?

I en intervju för Fox New sa förre FBI-chefen James Comey att han hade ”fel” om hur FBI tillämpat lagstiftningen kring avlyssning. Det fick president Donald Trump att i tweet fråga om det inte var dags att skicka Comey i fängelse, rapporterar Politico.

Under intervjun får Comey frågan varför han nu talar som om han bara var en åskådare till det som hände, snarare än som den chef han faktiskt var.

– Visst, jag är ansvarig. Det är därför jag säger att jag hade fel, svarar Comey.

– Jag var övertygad om att våra rutiner följdes, tillägger han och glider därmed återigen undan från sitt ansvar att stoppa FBI:s olagliga övervakning av Trump-kampanjen.