Till minne av filosofen Roger Scruton diskuterar P1 konservatism och oikofobi – avskyn mot den egna kulturen som finns bland vänsterintellektuella i väst.

Det är lätt att klaga på ytlig vänsterskräp i Public service, men jag vill rekommendera nya avsnittet av Filosofiska rummet i P1.

Programmet gästas av scrutonkännarna Guy Dammann, musikkritiker och lektor i estetik vid Uppsala universitet, Erik Jersenius, kulturredaktör på VLT och Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Skönheten

Det blir ett intressant samtal på 45 minuter om arbetet som brittiske filosofen Roger Scruton stod för. Hans verk om musik har blivit klassiker och finns på universitetens litteraturlistor. Han skrev om religion, liksom om sexualitet.

Mycket handlar om skönhetens och relationernas betydelse för människan.

Nationen

Han betonade kulturens betydelse för politiken och en av hans viktigaste antaganden var nationalstaternas betydelse.

– Nationalstaterna var en historisk nödvändig institution. Något som vi ska värna. Hans opposition till EU ligger i det, säger Guy Dammann.

– Nationen är något som vi kan knyta vår lojalitet till, istället för till klanen och släkten. Han gör den sortens jämförelse. Titta på Somalia, det går inte få ett fungerande samhälle där. Men här [i väst] har det vuxit fram en samhällsform som är stabil och stark, säger Erik Jersenius.

Kulturen

Scruton menade att kulturen står under attack, säger programledaren och frågar: vem är fienden?

– Han var ingen motståndare till marknadsekonomi, tvärtom. Men det kan bli för mycket av den. En marknadsekonomi och globalisering som löper amok kommer att radera ut alla traditioner, vårt språk, våra värderingar, våra vanor och vår gemensamma kultur, summerar Svante Nordin.

Samtalet i radioprogrammet ger korta och summerande förklaringar till Scrutons tänkande på många av dessa områden, utan vänsterraster. Det blir till bästa sortens folkbildning. Lyssna!

*

Mer om Scruton i Samtiden: Att söka bekräftelse på vilka vi är – föredrag av Scruton i Västerås (4/6 2016), Scruton bakom nytt konservativt manifest (24/10 2017), Roger Scruton är död (13/1 2020).