Spekulationerna om ny V-ledare är i full gång, sedan Jonas Sjöstedt igår kväll meddelade att han avgår på partikongressen i maj.

Valet av ny partiledare påverkar svensk politik, eftersom Januaripartierna S, MP, C och L måste ha stöd av kommunisterna i Vänsterpartiet för att få igenom sina förslag i riksdagen.

Under det första året har Jonas Sjöstedt i stort sett varit en dörrmatta åt regeringen, men i höstas började han höja tonen. Då tvingades regeringen och Centerpartiet backa om de snabba förändringarna av Arbetsförmedlingen, eftersom M, KD och SD ställde upp på V-kritiken och var beredda att genom misstroendevotering fälla arbetsmarknadsministern om inte regeringen anpassade sig.

Direkt efter storhelgerna höjde Sjöstedt rösten igen. Nu om mer pengar till kommunernas välfärd. Sjöstedt sa i partiledardebatten på onsdagen att han var beredd att sätta sig och förhandla med M och KD.

Därför var det lite förvånande att han några timmar senare sa att han lämnar politiken.

Dinamarca är kvinna med invandrarbakgrund

När nu ny partiledare ska utses anses ett namn tyngre än andra.

Statsvetaren Jenny Madestam bedömer att Rossanna Dinamarca står starkt inför partiledarvalet.

– Hon har varit ute i debatten och kritiserat ledarskapet, vilket visar på att hon är intresserad. Hon menade att partiledningen varit för mjäkig, säger Jenny Madestam till SvD.

Statsvetaren Marja Lemne instämmer.

– V är ett parti där man faktiskt har haft framgång med kvinnliga ledare.

Vänsterpartiet är ju starka förespråkare för kvotering. Och det gäller ju inte endast kön utan även bakgrund. Vänsterpartiet har aldrig haft en partiledare med invandrarbakgrund, därför borde det nu vara obligatoriskt för partiet med en utlandsfödd ordförande om man ska ställa samma krav på sig själva som man ställer på andra.

Ett annat namn som då kommer närmare ordförandeklubban är Ali Esbati, som varit profilerad ordförande för Ung Vänster.

Men det vore inget annat än en skandal och tecken på att partiet inte följer sitt eget heliga kvoteringstänkande om Vänsterpartiet inte utser en kvinna med invandrarbakgrund.

*
Samtiden har skrivit om Rossanna Dinamarca i flera artiklar: Skräckfilmer om det goda samhället, Självutnämnt offer utmålas som mobbare, V försöker tysta röst mot hedersvåld.