HEDERSVÅLD. ”Kämpar du mot hedersförtyck kämpar Vänsterpartiet mot dig”. Så sammanfattar ledarskribenten Sakine Madon petningen av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh från riksdagslistan.
Amineh Kakabaveh (V) har gjort sig känd som en av de mest framträdande rösterna mot hedersvåld och islamistisk radikalisering. Hon är även ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad. Kakabaveh blev invald i riksdagen i valet 2014 och var då tredjenamn för partiet i Stockholm. För några år sedan är hon motarbetad av Vänsterpartiets ledning och kommer inte att stå på riksdagslistan inför valet 2018.
– Valberedningen föreslår att jag helt sparkas ut från valsedeln, säger hon till Aftonbladet.
Kakabaveh kommenterar att det är ”tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnors rättigheter”. Att hon helt tas bort från listan tror Kakabaveh beror på att partiledningen inte vill riskera att väljarna kryssar in henne.
Kan inte hantera hedersförtryck
VLTs ledarskribent Sakine Madon skriver att Vänsterpartiet på senare år har visat sig ha svårigheter att hantera frågan om hedersförtrycket.
”Att konservativa islamister ser en orädd socialistisk feminist som fiende är inte konstigt. Men var är logiken i att ett vänsterparti, som dessutom kallar sig feministiskt, gör det?” skriver Madon.
Slog larm
Enligt Madon har Amineh Kakabaveh motarbetats sedan hon slog larm om att hedersförtrycket har förvärrats, att det religiösa förtrycket märks allt mer och att kvinnors frihet begränsas.
”Denna debatt fick tre personer från Vänsterpartiets ledning – Christina Höj Larsen, Rossana Dinamarca samt partisekreterare Aron Etzler – att anklaga rösterna från förorten för ”ryktesspridning”. Dessa ledande vänsterpartister målade upp halmgubbar som att kvinnorna från förorterna skulle ha generaliserat och hävdat att kvinnoförtryck ”är förbehållet en enskild religion eller endast finns i förorten”.”
Tysta henne
Kakabaveh är kurd från Iran och själv uppvuxen i hederskulturen. I sitt tidigare arbete som socialarbetare i Botkyrka uppmärksammade hon att många minderåriga var bortgifta och gravida.
”Det bekräftades av en kartläggning, men socialchefen i kommunen bad Kakabaveh att inte prata högt om resultatet med motiveringen att det kunde drabba invandrare. I dag görs, av liknande skäl, i stället försök att tysta Kakabaveh i politiken.” skriver Madon.