Möt kommunstyrelsens helt nya vice ordförande i Surahammar, Kent Pettersson, i ”sommarintervjun”. Precis före sommaren tog SD tillsammans med M, C, L och KD över styret i kommunen från S som haft makten oavbrutet i mer än hundra år.

Den en gång superröda kommunen Surahammar i bruksorternas Västmanland har för första gången någonsin fått ett icke-socialistiskt styre med SD och M som de tongivande partierna. Men också Centerpartiet är med i samarbetet.

I Sommarintervjun – som mest handlar om mer personliga frågor än politiska till ett urval politiker – frågar vi ändå Kent Pettersson om hur det gått till att avsätta Socialdemokraterna. Och hur går det att samarbeta med Centerpartiet?

– Socialdemokraterna vill koncentrera makten mycket hårdare till sig själva och inte informera oppositionen, säger Kent Pettersson som kunde samla inte bara oppositionen utan det tidigare styrande Centerpartiet kring ett nytt styre.

Se intervjun här eller hos Riks:

Se andra artiklar om Surahammar i Samtiden: Surahammar får nytt styre (8 juni), Historiskt maktskifte i Surahammar (22 juni), C i Surahammar: Lööf blinkar höger men kör vänster (26 juni).