Bruksorten Surahammar har blivit en rubrikernas kommun. Efter över 100 år har Socialdemokraterna förlorat makten – genom att Centerpartiet nu samverkar med Sverigedemokraterna.

Det avsatta socialdemokratiska kommunalrådet suckar tungt och säger, ”Om det varit Annie Lööf här i Sura hade vi varit kvar vid makten. Nu var det Erkki Visti”.

De senaste åren har S regerat med V och C. Men i våras kastade S ut C ur styret och då fick centerpartisterna nog av S-arrogansen.

”S har spottat på Centern i Sura, då måste vi säga ifrån”, säger Erkki Visti till Expressen (betalvägg).

Omoget att inte tala med andra partier

Han är också mycket kritisk till att den egna partiledningen vägrar tala med alla partier.

– Om man tecknar avtal, har man ju gått förbi folkviljan och vi gillar inte det. Man utesluter både V och SD, det är så omoget det kan bli i en demokrati. Det är ungefär som barn som leker i sandlådan och har fel färg på stövlarna – det kallas i normala fall för mobbning på högsta nivå, säger Erkki Visti (C)

– Man kan inte hålla på och utesluta ytterpartier, Annie Lööf gör ju det men det går inte. De är ju människor de med. Trevliga människor som det inte är något fel på, poliser, rektorer, helt vanliga människor här i Surahammar.

Centern idkar toppstyrning av gräsrötterna anser Visti, men han ser att ett motstånd mot Stockholm växer och tar form.

– Det är ju bara att se vilka som gjort avhopp, säger han och drar sitt favoritskämt om sin partiledning:

– Annie Lööf, hon blinkar höger och kör vänster – det är ett ordspråk vi har här i Sura. Det är många centerpartister som tycker så, men alla har inte civilkurage att stå emot och tycka och tänka, konstaterar Visti. 

Kent Pettersson (SD): Bara början

Nu har ett valteknisk samverkan ingåtts mellan Sverigedemokraterna som största parti och M, C, KD och L. Den nytillträdde förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Kent Pettersson (SD), tror att det som hänt i Surahammar, att hans parti på allvar släpps in i värmen, snart kommer ske även i betydligt större mellansvenska kommuner. 

– Man har öppnat Pandoras ask och det är det man är rädda för nu. Sura ligger nära Västerås och Uppsala och Stockholm. Det som händer i Surahammar kan hända där med, säger Kent Pettersson till Expressen.

*

Kent Pettersson kommer att i juli vara gäst i tv-kanalen Riks nya programserie ”Sommarinterjun” där han berättar mer om turerna i Surahammar.