Stefan Löfven är den störste förloraren efter dagens partiråd med Liberalerna. Den vulgära skrämselpropagandan där Löfven agerar som en diktator eller despot som ser oppositionen som förrädare, lyckades inte. L låter sig inte skrämmas in i ett nytt decemberöverenskommelser eller januariavtal.

Efter en lång debatt bestämde sig till slut L-partiet för att förespråka en borgerlig regering som samarbetar med Sverigedemokraterna.

Den mest centrala meningen i beslutet lyder: ”För att en borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier.” Alltså i klartext: med Sverigedemokraterna.

Därmed bekräftar Liberalerna att Sverigedemokraterna är ett legitimt och demokratiskt parti som inte ska stigmatiseras eller svartmålas.

Beslutet kom efter stor vånda, men med tydligare utslag än i partistyrelse och riksdagsgrupp. Partirådet backade upp Nyamko Sabunis linje med rösterna 59-31.

Extra buffert

Tveksamheten i partiet gör att man ändå måste räkna med att L-partiet skulle bromsa den kursändring som behövs efter åtta katastrofala år med Morgan Johansson (S) och Stefan Löfven (S) i spetsen för regeringen.

Jimmie Åkesson har ju uttryckt det som så, att det vore bättre om L åker ur riksdagen och deras riksdagsmandat fördelades på övriga partier.

Men om M, KD och SD tillsammans får egen majoritet, vore det ju inte fel att ha en extra buffert genom L i riksdagen. Ungefär som L idag är en extra buffert för S-ledda regeringsalternativet.

Men som sagt, viktigaste rollen i svensk politik kan nu L spela som det etablissemangsparti som avdramatiserar mångas vrångbild av Sverigedemokraterna – Om även L kan nå samsyn med SD kan partier inte vara så farligt som S säger.

*
Se tidigare referat från partirådet i Samtiden: L-ledamot – ”jag är rädd och panikslagen” och Idag gäller det – splittrat L ska sätta ner foten.