Nu på söndagsförmiddagen har Nyamko Sabuni inledningstalat på partirådet för L. Nu ska det avgöras: fortsatt vara stödparti åt S och V – så som C väljer att göra – eller återvända till borgerliga sidan och göra upp med SD?

KOMMENTAR. L-partiet har stöd av ungefär 2,9 procent av folket. I den rollen är de ointressanta. Det som är intressant är själva diskussionen, som kan sägas avspegla hur tongångarna går bland ”mittenpartister” i Sverige.

Hur väl har den socialdemokratiska skrämseltaktiken lyckats? Går det att svartmåla politiska motståndare så att politiker springer till vänster för att få låtsas vara ”goda”?

Eller står politiker för sina egna värderingar och är beredda att diskutera med dem som svenska folket valt till sina representanter?

Sedan januariöverenskommelsen ingicks 2019 har den första frågan besvarats med ja – skrämseltaktik har fått avgöra medan sakfrågor hamnat i skuggan. Nu skulle L kunna medverka till att skifta till ja på den andra frågan – att svensk politik ska diskuteras i sak medan hjärnspöken avvisas.

Jag har laddat med en stor skål popcorn!

Vi får se hur det går – men min gissning är att Sabuni har majoritet för att skifta fokus, från hjärnspöken till sakpolitiska förhandlingar.