Poddaren och författaren Aron Flam frias från upphovsrättsbrott i det uppmärksammade målet kring teckningen ”En svensk tiger”.

Tidigare i år beslagtog polis och åklagare över 2.000 ex av boken i en dramatik som var kraftigt överdriven. Beslaget hävdes av domstol och nu frias Aron Flam också från anklagelsen att han överträtt lagen om upphovsrätt. Han slipper därmed också det skadestånd på 1,5 miljoner som anmälande stiftelse begärde, och som förmodligen varit den drivande faktorn i denna rättsskandal.

Det är otillåtet att använda andras teckningar rakt av, men yttrandefriheten ger rätt att driva med samhällsfenomen. Och den tecknade tigern är en symbol för svensk beredskap under andra världskriget. En tidsperiod som Aron Fram berör i sin bok.

Parodisk användning av tigern

Patent- och marknadsdomstolen konstaterar att Flams tiger utgör ett parodiskt inslag i hans kommunikation och att hans användning av tigern därmed undantas från upphovsrättsreglerna.

”Den parodiska udden är enligt domstolens bedömning inte riktad mot originalverket i första hand, utan snarare mot den symbolik som ’En svensk tiger’ har fått över tid”.

Undantaget innebär förenklat att det kan vara tillåtet att använda andras skyddade verk, till exempel om det sker för att driva med ett inslag i historien, som den undfallenhet som präglade Sverige under andra världskriget. I den satiriska version som Aron Flam använt fick tigern en armbindel med ett hakkors och sträcker ut ena tassen i en Hitlerhälsning.

Åklagaren David Ludvigsson åtalade Flam i juli i år för att ”med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”, och yrkade på villkorlig dom och dagsböter.

Seger för yttrandefriheten

Marie Andrée, ombud och medgrundare av Beredskapsmuseet, yrkade på ett skadestånd på 1,5 miljoner kronor, fördelat mellan museet och dottern till tecknaren av originaltigern, Bertil Almqvist. Hon yrkade även på att Aron Flam förbjuds att använda verket i samtliga sina kanaler. Men nu frias alltså Flam av domstolen och inget skadestånd ska betalas.

– Det här målet handlar om användning av en symbol för satir och samhällskritik – och satir och samhällskritik är yttrandefrihetens innersta kärna. Staten ska inte åtala sådant som ligger inom yttrandefrihetens innersta kärna, har Aron Flams advokat Monique Wadsted tidigare sagt till TT.

*
Se tidigare artiklar i Samtiden: Att ta boklager i beslag är förkastligt (12 juni 2020) och Domstol häver beslut om beslag (14 augusti 2020).