Efter Expressens intervju med statsminister Stefan Löfven (S) är reaktionerna många. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, reagerar starkt på Löfvens nya positioner.

Stefan Löfven intog flera nya positioner i intervjun. Han hade ändrat uppfattning om skattesänkningar. De är inte längre orsaken till ökat gängvåld, utan en pragmatisk fråga där det inte är fel att låta folk behålla mer i plånboken.

Istället ansåg Löfven den ökade kriminaliteten beror på att civilsamhället, det vill säga svenska folket i föreningslivet, inte tagit sitt ansvar för att stoppa unga som är på glid in i gängkriminalitet.

Detta fick Jimmie Åkesson att reagera. På Facebook kommenterar han intervjun och menar att statsministern står för ett enormt misslyckande, men att den totala frånvaron av självkritik är än värre.

”Det blir mer och mer uppenbart att vi har en statsminister som fullständigt tappat kontrollen. För varje dag som går växer sig den grova brottsligheten starkare i vårt land, samtidigt som samhällets motståndsförmåga steg för steg försvagas”, skriver Åkesson.

Smiter från ansvar

Åkesson menar att det finns en ”djupt inrotad vägran” inom Socialdemokratin att hantera egna misslyckanden, som inte enbart gäller frågan om flyktinginvandring och brottsligheten. ”Vi ser det i [statsministerns] desperata försök att förminska och flytta över skulden till allt annat än invandring, går som en röd tråd i hans argumentation. Den genomsyrar hela hans tankevärld.”

Omtolkar verkligheten

Utifrån detta synsätt blir mördare till smågangstrar, våldsbrott kopplade till personer med utländsk bakgrund blir en fråga om klass och ungdomsrån blir ett utfall av skattesänkningar, menar Åkesson. ”Skyll alltid på någon eller något annat, men aldrig, aldrig någonsin på invandringen.”