Socialdemokraterna har tidigare haft uppfattningen att skattesänkningar är orsaken till allt som går fel i samhället. Nu säger Löfven att det inte är fel med skattesänkningar.

KOMMENTAR. Tidigare i år sa statsminister Stefan Löfven (S) att orsaken bakom att förnedringsrån av ungdomar eskalerar är de borgerliga skattesänkningarna.

I en intervju med Expressen-TV den 13 februari säger han att alliansen lade grunden för ungdomsrånen.

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, sa han.

– Vi ska satsa på välfärden, vi ska fortsätta satsningen på att knäcka gängbrottsligheten, vi ska ha ett säkert Sverige, ett tryggt Sverige, ett starkt samhälle. Vi har också ett grönt samhällsbygge framför oss.

– Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar, utan det gäller att fortsätta hålla i det här, menade Löfven i februari (som också rapporterades i Samtiden).

Nu är skattesänkningar ”inte fel”  

Ett halvår senare har Stefan Löfven svängt. Nu i början på september säger den socialdemokratiske partiledaren att skattesänkningar inte är fel.

– Jag har alltid sagt att jag har en pragmatisk inställning till skatter. Det är inte fel om vi kan se till att vanligt folk får lite mer pengar i plånboken och kan vara med och konsumera, säger han i intervju med Expressen.

Orsaken till den kraftiga omsvängningen är att budgetförhandlingarna med januaripartierna (S, MP, C och L) går trögt. Den stora konflikten handlar, enligt Expressens källor, om hur mycket skatterna ska sänkas och för vem.

På frågan om det blir skattesänkningar, svarar Löfven:

– Vi ska se när budgeten presenteras vad proportionerna är. Det kommer att bli ett kraftfullt paket, ett historiskt paket och där kommer det synas resurser till det vi vill ha i välfärden, men också möjligheten för många att kunna konsumera. Vanligt folk ska kunna konsumera för att alla ska vara med och jobba oss ur krisen.

Är Löfven nu för fler ungdomsrån genom skattesänkningar?

Om Samtiden fått ställa en fråga till statsministern hade det varit om det därmed är okej med att skattesänkningar ökar ungdomsrånen.

Ungdomsrån är kanske ett pris partiet anser värt att ta, bara man får klamra sig fast vid regeringsmakten. Eller så har han aldrig trott på det han tidigare sagt.