I Göteborgs kommunfullmäktige står alla partier utom SD bakom att nyanlända har förtur före svenska elever i valet av grundskola. Det tvingar unga att resa ut i det som polisen benämner ”särskilda områden”, på grund av hög kriminalitet och våldsbrottslighet.

Hundratals föräldrar i Göteborg har överklagat att deras ungdomar i mellan- och högstadiet ska tvingas åka långa sträckor, ut i en förort för att de mot sin vilja placerats i en skola de aldrig besökt och där man inte känner någon. Göteborgspolitikerna skiljer barn från deras kompisar och invanda miljöer.

Dessa överklaganden kommer att ha lång handläggningstid vilket gör att de inte kommer att få sin sak prövad innan skolstarten i höst.

480 överklaganden hittills

480 skolplaceringar har hittills överklagats där anledningen är kommunens beslut att placera barnen på skolor långt från hemmet, rapporterar Sveriges Radio.

En mamma som i år är missnöjda med placeringen och har överklagat bor i stadsdelen Majorna, men hennes 13-årige son har placerats på en högstadieskola på Hisingen.

– Det tar min son 50 minuter från dörr till dörr. Han måste åka spårvagn, promenera vissa sträckor och byta till båt för att ta sig till skolan varje dag, säger hon.

– Han mår jättedåligt, han är inte alls samma spralliga och glada person som han alltid har varit. Han kan inte sova på nätterna. Att höra det som mamma är fruktansvärt, att känna att man inte kan göra något för att hjälpa honom.

Men de styrande politikerna står fast. Nyanlända ska alltid gå först i valet av skola. Göteborgs egna ungdomar får ta det som blir över.

*

Se tidigare artiklar i ämnet: Protesterna växer mot tvångsflyttning av elever när nyanlända går före (12 maj), Skamligt att barn offras i migrationspolitikens namn (ledare 2 juni).