”Totalt haveri”. Barn gråter sig till sömns för att de tvingas till skolor där de inte känner någon. Allt för att politikerna ger nyanlända gräddfil in i skolan.

Barn rycks upp från klasskamrater och får långa resvägar till nya oönskade skolplaceringar. Kritiken mot prioriteringsordningen i skolvalet i Göteborg är kraftig, och växer i styrka. På onsdag överräcker föräldrar till elever i Kärra, Säve och Torslanda en namninsamling till ledningen på Göteborgs grundskoleförvaltning.

– Det största problemet är att de separerar barnen från en trygg miljö, säger föräldern Anna Ropel till Göteborgs-Posten.

Elever har skrivit i debattinlägg om vilka fruktansvärda konsekvenserna blir av den prioriteringsordning politiker ställer till med. De skriver bland annat att ”det är en mardröm att tvingas gå i skolan långt bort där vi inte känner någon”.

– De är helt förtvivlade, gråter sig till sömns och förstår inte varför. Inget av de barn som tvingas byta har heller fått med sig någon kompis, säger Anna Ropel.

Bara SD röstade emot prioriteringen av nyanlända

Alla partier i Göteborg utom Sverigedemokraterna röstade för den nya prioriteringsordningen som tvingar nioåringar att åka till andra sidan staden för att gå i en skola, eftersom nyanländas önskningar innebär att svenska elever trängs ut från skolor där de har sina syskon och kompisar.

Sverigedemokraterna ansåg det fel att basera prioritering i skolval på etnicitet och härkomst.

Bilagor

Ur tjänsteutlåtandet. Svenska elever prioriteras ner.

Redan vid ett tidigare ärende 2015 agerade SD emot förslag om förtur för nyanlända.