Allt fler börjar försöka lyfta blicken och se vad som händer med partipolitiken när coronastormen har passerad och den sönderslagna ekonomin ska byggas upp igen.

Från flera håll finns, något överraskande, en viss samstämmighet om att Sverigedemokraterna till slut blivit accepterade inom maktens korridorer i riksdags- och regeringskretsarna.

I kolumn av Ewa Stenberg i den intensivt SD-hatande Dagens Nyheter heter det:

”I skuggan av coronakrisen har Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson bjudits in till partiledarsamtal med statsministern på samma villkor som alla andra. Och i riksdagens utskott har alla åtta partierna samverkat för att snabbt kunna ändra lagar och statsbudgeten som ett led i krisbekämpningen. Om SD får vara med i en akut kris med snabba beslut – varför ska partiet inte få vara med senare?”

Johan Hakelius gör i det mer balanserade veckomagasinet Fokus en liknande analys:

”Alla partier har deltagit. Ståndpunkterna har inte nödvändigtvis följt vanliga politiska skiljelinjer. Ibland har Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, eller Centern, befunnit sig på samma sida. ’Vi har kommit varandra närmare’, säger en riksdagsledamot med insyn i processen och med särskild hänvisning till Sverigedemokraterna … Krismedvetandet i och utanför partiet har hjälpt Sverigedemokraterna att normaliseras.”

Höger-vänster?

De flesta menar nog att ekonomiska frågor kommer att dominera politiken när virussmittan lagt sig. Det skulle, menar vissa, innebära återgång till gamla höger-vänster-konflikter.

Jag menar att det sistnämnda är en löjlig förhoppning om att allt ska bli som förr.

Ta bara arbetslösheten som väntas bli gigantisk efter coronastormens framfart. När folk ska sättas i arbete igen, är det håra, oavvisliga fakta att migranter är mycket längre ifrån arbetsmarknaden än de gamla partierna hoppats. Senast kom en rapport från Entreprenörskapsforum som visar en oerhört låg utbildningsnivå hos migranter och att mindre än 40 procent av migranterna från Afrika och Mellanöstern någonsin blir självförsörjande (se mer här och här).

Migrationen kommer att vara en gigantisk kvarnsten runt svenska folkets hals när coronasmittans ekonomiska förödelse ska åtgärdas.

Det är tunga fakta som kommer att sätta ramarna för partipolitiken. Och där har Sverigedemokraterna en glasklar, logisk och trovärdig linje sedan 30 år. Allt medan att de gamla partierna ljugit, dolt, svamlat, velat omkring, kovänt och drömt i årtionden. De har ändå alltid haft fel.

Jag ser fram emot att svensk partipolitik tvingas utgå från verkliga fakta och inte tillåts styras av fromma förhoppningar och utopism.