SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts” skulle sänt första avsnittet från Kronogården i Trollhättan nu på onsdag – men bara dagar före har kommunen satt stopp. Risken för upplopp är för stor.

SVT:s redaktion hade kontaktat Trollhättans stad med önskemål om att sända från Kronans kulturhus och parterna enades om att biblioteket kunde vara lämpligt för flera veckor sedan.

Men nu har kommunen plötsligt ändrat sitt beslut och föreslog att produktionen flyttades till Kulturskolan N3, i en annan stadsdel. 

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör.

Risken var för stor att sändningen, som skulle ha tema integration och segregation, skulle stigmatisera området ytterligare.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger Jorun Collin, SVT:s projektledare.

I programmet ska bland annat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund(S) och Joakim Lamotte delta. Även boende i Kronogården är inbjudna.

Journalisten Joakim Lamotte skildrade i december miljön i Kronogården och utsattes för slag och blev bestulen kamerautrustning, utan att polisen ingrep. Även efteråt drabbades Lamotte av hatkampanjer från diverse aktivister.