Angreppen mot journalisten Joakim Lamotte fortsätter. Vänsterpöbeln hotar hans barn och Sveriges Radio gör journalistiskt arbete till problemet, inte att förorter numera styrs av kriminella gäng.

När Joakim Lamotte besökte torget i förorten Kronogården i Trollhättan förra torsdagen uppstod en hätsk stämning där kriminella gäng avsåg att stoppa hans rapportering från platsen. Polisen var närvarande men ingrep inte trots hot, slag och stöld av utrustning.

Reaktionen på rapporteringen har från etablissemangen i Sverige varit entydig: Det är Lamotte som är problemet, inte att kriminella tar över svenska förorter.

Vänsterligister hotar

Lamotte skriver på sin Facebooksida, samtidigt som han infogar ett hotfullt meddelande som Samtiden också publicerar (av pressetiska skäl döljer vi identiteten, men i Facebook framgår det):

”Hur är det möjligt att folk hela tiden kommer undan med att skriva den här typen av meddelanden till mig?

Ja, var är alla poliser och åklagare som lägger tusentals timmar på att jaga pensionärer som skriver något olämpligt i sociala medier?

Myndighetspersoner hånar

Lamotte kommenterar hur ansvariga tjänstemän i kommunen agerat:

Dagen efter kravallerna, klockan 9 på morgonen, bestämde sig områdeschefen på kultur- och fritidsförvaltningen, Paula Pelli, för att spela in en hånfull video för att förminska händelserna.

Denna video delades under hejarop av andra chefer inom kommunen, exempelvis av rektorn på skolan i kronogården. Samma dag blir det dock stora rubriker för att det hittas skarp ammunition på skolan.

Titta på detta och fråga er själva om det är konstigt att samhället ser ut som det gör, när vi har ansvariga som totalt förnekar problemen.”

Medierna skuldbelägger rapporteringen, inte våldsverkarna

Lamotte kommenterar också hur Sveriges Radio skildrar oroligheter i förorterna.

”Idag lyssnade jag på programmet ”Medierna i P1” som handlar om mitt besök i Kronogården i Trollhättan. Hela deras nyhetsvinkel går ut på att anklaga mig för upploppen. Inte en sekund ägnas åt att ifrågasätta de kriminella unga män som bränner bilar och kastar sten och knallskott på pensionärer, poliser och ordningsvakter.

Istället får jag skulden för allt.

Jag undrar om det även är mitt fel att en man blev knivrånad i förrgår av tio personer när han skulle köpa en bil i Kronogården? Eller att hemtjänstpersonal i veckan blev beskjuten med raketer i Kronogården?”

Lamotte blottlägger samhällets grundproblem

Reaktionerna på reportagen som Joakim Lamotte gjort är lika skrämmande som upploppen och polisens oförmåga att upprätthålla ordningen.

Både kommuntjänstemän med makt och ansvar över berörd förort, liksom massmedier som i ett demokratiskt samhälle ska skildra vad som händer, tappar fullständigt koncepten när våldet i förorterna blottläggs av en frilansjournalist.

De går till storms mot journalisten som gör ett oerhört viktigt journalistiskt arbete om hur det är i Sverige idag.

Det brukar föraktfullt talas om ”populism” när makthavare klumpas ihop och kallar etablissemang. Men kan någon enda person hävda i Kronogårdshändelsens efterspel, att någon enda del av etablissemangen tagit ansvar? Använt sin makt konstruktivt för att ta tag i problemen?

Svaret är nej. Alla svenska etablissemang antingen tiger eller attackerar budbäraren, Lamotte.

Sådana etablissemang ska avsättas! De tar inte sitt ansvar. De demonstrerar sin bottenlösa oduglighet när de skyddar dem som utgör problemet och angriper dem som i yttrandefrihetens namn blottlägger dessa problem eller förtiger dem .

Svenska etablissemang har den senaste veckan agerat som en diktatur gör när samhällskritisk opinion uppenbarar sig. Man slår ner på kritikerna.

Det är ett synnerligen talande slut på 2019.