På pressträff idag sa Moderaterna att de nu vill se en asylvolym på 8.000 per år. Det är en minskning mot hur det varit, men innebär att andelen utlandsfödda fortsätter att öka från en redan extremt hög nivå.

Det är inför att regeringens utredning om migration, som partiet konkretiserar sina ”ingångsvärden”. Utöver lägre volym för nyanlända, vill man att nyanlända ska få kvalificera sig in i bidragssystemen och inte få tillgång till dem direkt.

I övrigt vill M att det ska ske som redan gäller, men som myndigheter inte efterlever. De som får avslag på asyl ska återvända, familjeåterförening ska ske ”stramt” och ”försörjningskrav” ska gälla.

Det är ett bevis på svenska statens sammanbrott att ett riksdagsparti föreslår att de regler ska gälla som redan finns, men som ingen i staten följer. Terroristen Akilov hade fått avslag på asylansökan och skulle ha lämnat Sverige långt innan han dödade och lemlästade många på Drottninggatan i Stockholm. Trots denna tydliga konsekvens av senfärdighet och slapphet, har återvändandet av dem som fått asylavslag inte ökat i någon nämnvärd grad efter Drottninggatan.

Nu kräver M att gällande lag ska tas på allvar.

Hur sjuk är inte svensk politik…

Steg framåt att M vill strama upp

Men Jimmie Åkesson (SD) väljer att se det positiva. Det är ett ”stort steg framåt” att Moderaterna talar om tydliga begränsningar av asylinvandringen.

– Men deras ambitionsnivå är för låg, givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent”, skriver han i Facebook.

– Fokus bör läggas på hur de som saknar skäl att stanna i Sverige snarast ska kunna återvända, menar han.

Tjuv och rackarspel

Nu startar tjuv och rackarspelet inför den parlamentariska migrationsutredning som ska börja i nästa vecka.

Jimmie Åkesson kommer själv att vara ledamot i denna utredning, både för att markera betydelsen av sakfrågan och för att de andra partierna ska få chansen att förhandla med Sverigedemokraternas partiledare.

Moderaterna säger nu: ”Vi kan inte längre blunda för Sveriges integrationsmisslyckande och hur det påverkar vår förmåga att välkomna fler människor till vårt land. En stram migrationspolitik är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas med integrationen.”

För bara några år sedan hade Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt kallat dem som sa så för främlingsfientliga, hatfyllda och bakåtsträvande.

Normalt hade man inte tagit någon på allvar, som så snabbt ändrar sina principiella åsikter. Men Jimmie Åkesson gör rätt när han tar Moderaternas nya linje på allvar, även om vi aldrig får glömma det monumentala sveket mot landet som 2010-talets migrationspolitik utgör.

Myrsteg duger inte

Men som kommentator måste jag säga, som i tidigare ledare, att jag inte tror på denna taktik att riva upp sin gamla politik i myrsteg. Det gör plågan längre. Bättre att dra av plåstret kvickt och allt på en gång. Varför?

Jo, myrstegen blir plågsamma eftersom de som delar den riktning partiet nu slår in på har svårt att lita på att M menar allvar. Samtidigt blottar M sig för attacker från vänster, för att man ändrar sig och anklagas för att bli onda.

Att pressas mellan dessa sköldar, gång på gång efter varje myrsteg man tar borde vara outhärdligt. Bättre då att ta allt på en gång vid ett tillfälle. Det skulle skapa bättre förutsättningar för förtroende från konservativa, och vänstern slår hårdast möjligt oavsett om det är en liten positionsförändring eller stor.

Tips: låna danska S-taktiken mot uppstickarna

Moderaterna skulle kunna använda den parlamentariska utredningen till att använda den taktik som danska Socialdemokratiet tillämpat på senare år: genom att förespråka samma hårda linje som Dansk Folkeparti i migrationsfrågan kunde de vinna statsministerposten på andra frågor.

Jimmie Åkessons hållning i sammanhang som detta har varit: det viktigaste är inte att SD blir stora, utan att Sverige räddas och får rätt politik på plats.

Detta skulle naturligtvis kräva att M inte tar myrsteg utan biter huvudet av skammen och kommer överens med, eller lägger sig nära, SD i den parlamentariska utredningen.

Tveksamt att M förstått

Men jag har inte stora hopp om att M vågar tillämpa den danska taktiken. En orsak är att jag får uppfattningen att M fortfarande inte förstår hur stor frågan är.

På pressträffen talade Moderaternas talesperson om att jämföra Sverige med grannländerna och anpassa svensk politik till deras.

Men då måste M ta in att i Danmark utgör de utlandsfödda 11,2 procent av befolkningen, medan de i Sverige utgör 19,1 procent.

Sverige och Moderaterna måste ta in att landet redan haft en historiskt extrem invandring, som överskrider alla proportioner och alla jämförelser.

Visst borde vi jämföra med grannländerna, men då är det ju migrationen totalt som ska avhandlas – inte antalet asylärenden den senaste veckan eller senaste året.

Andelen utlandsfödda måste enligt vetenskaplig forskning ner för att integration överhuvudtaget ska vara möjlig. I klartext betyder det noll invandring till landet och fokus på återvändande.

Detta beskylls för att vara ren ondska av vänstern, men det är en vetenskapligt grundad hållning för att skapa ett samhälle präglat av fungerande integration, trygghet och välstånd.

Sedan är det upp till väljarna att avgöra om man ska acceptera verklighetens förutsättningar eller sätta tilltro till utopismens godhetsknarkande.

Det är här jag inte tror att M vågar utmana vänstern. Man vill taktiska förändra för att tillmötesgå väljarna, men inte strategiskt och i grunden utmana vänsterns utopism – av rädsla att dra på sig deras ilska.