Allt fler utländska medborgare slipper utvisning efter grova brott som våldtäkt. Lagändring måste till. Alla som missbrukar den svenska gästfriheten med att våldta måste kastas ut.

Under förra årets valrörelse krävde Jimmie Åkessons att fler utländska våldtäktsmän ska utvisas. Men istället har kryphålen för att slippa utvisningsdom blivit fler.

Det var i SVT:s partiledardebatt i maj 2018 som Jimmie Åkesson sa att ”fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning.”

För detta fick han kritik av DN. Åkesson hade visserligen rätt om att bara 19 procent av de utländska medborgare som är folkbokförda här döms till utvisning i samband med att de fälls för våldtäkt, allt enligt Brottsförebyggande rådets rapport ”Utvisning på grund av brott 2000-2014”. Men DN menade att Åkesson inte nämnde att av de utlänningar som inte är folkbokförda i Sverige är det fler som får utvisningsdom.

Den siffran är egentligen lika skrämmande: bara 63 procent av de som inte har någon fast adress i Sverige får utvisningsdom när de fälls för ett så grovt brott som våldtäkt.

Och andelen som får utvisningsdom sjunker förmodligen från i år.

I april skärpte Högsta domstolen nämligen kraven för att domstolar ska få döma till utvisning. Att våldta svenska kvinnor innebär inte att kravet om ”synnerliga skäl” för att utvisa en utländsk medborgare uppfyllts (se mer i tidigare ledare).

Det är skamligt att alltfler utländska våldtäktsmän får stanna.

Så sent som i tisdags upphävde HD en utvisningsdom mot en man som deltagit i gruppvåldtäkt av en kvinna utomhus, nära Medborgarplatsen i Stockholm (se mer här). Skälet? ”Mannens psykiska ohälsa gör honom särskilt sårbar i hemlandet”, skriver HD.

Att utländska våldtäktsmän gör alla kvinnor i Sverige sårbara, det spelar ingen roll.

Här måste lagändring ske. Alla som döms för våldtäkt och inte är svenska medborgare borde obligatoriskt också dömas till utvisning. Inga undantag.

Det kan verka hårt för något som blivit bofast här, men om man använder sitt uppehållstillstånd, den svenska gästfriheten, till att våldta – ja, då finns det inte några ursäkter för att få stanna. Då ska man ut!

Siffran för antalet utvisade utländska våldtäktsmän – folkbokförda eller inte – borde i framtida BRÅ-rapporter vara 100 procent.